U Nemačkoj počeo štrajk upozorenja metalske i elektroindustrije

U Nemačkoj je danas počeo štrajk u sektoru metalske i elektroindustrije na poziv velikog nemačkog sindikata IG Metal koji zahteva povećanje plata.
U Nemačkoj počeo štrajk upozorenja metalske i elektroindustrije
Foto: Pixabay (ilustracija)

Danas su održani štrajkovi upozorenja, navodi se u saopštenju sindikata iz nekoliko regiona u Nemačkoj, gde takve štrajkove ograničenog trajanja često prate pregovori.

Već nekoliko nedelja predstavnici poslodavaca i zaposleni u industriji bezuspešno pregovaraju o povećanju plata.
Najveći broj učesnika bio je u Bavarskoj gde je u štrajku bilo 1.300 zaposlenih u automobilskim, elektronskim i mašinskim kompanijima. Više od 500 zaposlenih štrajkovalo je u regionu Donje Saksonije na severu Nemačke. Oko 300 štrajkača prijavljena u gigantu Tisenkrup na zapadu.
 
U drugim delovima štrajkovi su bili i na poziv lokalnih sindikata.
 
Sindikat IG Metal traži povećanje plata od osam odsto, što odbijaju kompanije koje zapošljavaju 3,8 miliona ljudi.
 
Zaposleni traže povećanje plata zbog naglog rasta cena i inflacije iznad 10 odsto, što je neuobičajeno za Nemačku sa najvećom ekonomijom u Evropi.
 
Kompanije u industrijskom sektoru nude premiju od 3.000 evra, koja bi važila 30 meseci.
 
Za sada se ne zna koliko će trajati štrajk, a nastavak pregovora zakazan je za 10. novembar.
  • Još da se podsetimo!

    30.10.2022 08:25
    Bavarska Sovjetska Republika (nem. Bayerische Räterepublik; poznata i pod imenom Minhenska Sovjetska Republika, nem. Münchner Räterepublik) nastala je tokom posleratnih previranja u Nemačkoj od 1918. do 1919. godine, razdoblje poznato pod imenom Nemačka revolucija. Ova republika je bila pokušaj stvaranja socijalističke države temeljene na radničkim savetima kao osnovnim organima vlasti. Zauzimala je pretežito teritoriju današnje Bavarske.
  • Da se podsetimo!

    30.10.2022 08:04
    Da se podsetimo da su ustanak, pobuna i nemiri bili u Berlinu i završeni gušenjem ustanka Spartakista, početkom 1919. Spartakisti koje su vodili Karl Libkenht i Roza Luksemburg, zalagali su se za uklanjanje vojske s vlasti, nacionalizaciju glavnih delova industrije i stvaranje socijalističke republike po ugledu na Sovjete.
  • Skoro kao ekspert

    30.10.2022 07:52
    Pa kad ne umeju!
    Treba samo da najave povećanje plata ... koliko traže, 10%? ... za šest meseci i - mirna Bavarska!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.