Meso (ne)će biti skuplje: Stručnjak objašnjava da li ima razloga da skoče cene u mesarama

Vlada Srbije ukinula je ograničenje cene određenih vrsta svinjskog i pilećeg mesa, koje je bilo na snazi prethodnih meseci.
Meso (ne)će biti skuplje: Stručnjak objašnjava da li ima razloga da skoče cene u mesarama
Foto: Pixabay

Iako mnogi strahuju da bi sada moglo da dođe do poskupljenja, nakon najava po domaćim medijima i procenama da bi moglo da dođe do velikog rasta cena, predsednik Udruženja Agroprofit Čedomir Keco za Biznis.rs ističe da to nije realno očekivanje.

"Mi nemamo ni jedan razlog za divljanje cena, niti bojazan da će biti nestašica, u tome se slažem sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem. Do nestašice može da dođe tek u maju, pa može da se javi ozbiljan problem kod tovljenika, svinja, i da nemamo dovoljno junadi za izvoz. Međutim, za domaće potrebe će biti svega. Takođe, živinarstvo ima stabilnu energiju na koju može da računa, da kalkuliše cenama", ocenio je sagovornik ovog biznis portala.

Prema njegovim rečima, trgovci već odavno cene svinjskog mesa drže kao da je otkupna živa mera od 200 do 220 dinara.
 
"Odavno su formirali cene i imaju solidnu zaradu na toj ulaznoj ceni. U pogledu žive mere svinja nema razloga za poskupljenje. Čak neki prerađivački proizvodi, koji su sa minimalnom količinom mesa, bi trebalo da budu još i jeftiniji. To su razni miksevi, gde oni najviše zarađuju, gde se stavljaju soja, emulgatori, itd. To su proizvodi na kojima se zarađuje", naglasio je Keco.
 
Kada je reč o junećem mesu, otkupljivači junadi, prerađivači, kako kaže, odavno svoje prodajne cene drže kao da je otkupna cena junadi od 3,2 do 3,5 evra. Poljoprivrednici, ističe on, sada priželjukuju da bude od 3,1 do 3,2. Dakle, ne bi trebalo da se menja cena junećeg mesa.
 
"Kod živinarstva treba uzeti u obzir, ako se želi ekspesan tov u živinarstvu, onda mora da se vidi kolika je potrošnja hrane za jedan kilogram pilećeg mesa. Ako je 1,8, ili dva evra, na bazi toga se mogu izračunati rizici i cene energije, ali nema ni tu razloga da se poveća cena piletine, i to neki mali proizvođači koji drže svoja tržišta uvažavaju. Znači, nema razloga za sada za poskupljenjem ni živinskog mesa", ocenio je naš sagovornik.
 
Dodao je i da je u živinarstvu dozvoljeno da se priprema živina za pijace u malim klanicama, pa se legitimno, uz veterinarski pregled, i na ozbiljnom nivou živina tovi.
 
"Dosta su se tu stvari iskristalisale, svi imaju gde nose i prodaju živinu, imaju svoje kupce. Ključno je da nema stimulatora rasta kod pilića, i da nema kukuruza koji je eventualno toksičan. Takođe, cene soje i kukuruza su pale, tako da nema razloga da dođe do poskupljenja. Najave da će doći i do 20 odsto poskupljenja mesa nisu korektne prema potrošačima i predstavljaju korišćenje situacije. Ako su cene kukuruza i soje u padu, nema razloga da poskupi piletina", smatra Keco.
Vlasnik farme krava Dejan Trajković izjavio je da država nije ispunila zahtev proizvođača mleka u Srbiji da se premija po litru poveća sa deset na 20 dinara i regres po kravi sa 25.000 na 40.000 dinara, pa je novi protest izvestan.
 
On je rekao da njihovi zahtevi nisu ispunjeni i odbacio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će premija za mleko biti povećana na 15 dinara po litru, a subvencija po kravi na 30.000 dinara, prenosi Beta.
 
Predsednik udruženja Sabor proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević izjavio je da su, osim mlekara, nezadovoljni i stočari i drugi poljoprivrednici kojima subvencije ne samo da nisu povećane, već nisu isplaćena ni sva dugovanja iz prethodnih godina.
 
Poljoprivrednici, prema njegovim rečima, u ministarki privrede Anđelki Atanasković nemaju adekvatnog sagovornika, jer ne poznaje tehnologiju proizvodnje u poljoprivredi. On je istakao da je, osim toga, ona navela da će isplatiti sve zaostale dugove, a da sada tvrdi da nije nadležna za one dugove koji su iz perioda pre nego što je postavljena na to mesto.
  • Meso?

    16.02.2023 09:53
    Meso em skopo, em puno hormona koji vezuju vodi (1/3 "mesa" ispari), em puno antibiotika, ni mirisa, ni ukusa. Na sve liči sem na meso, a često i smrdi pri spremanju, nema onaj šmek koji meso treba da ima. I sve je gore, što je skuplje to više smrdi, jer je jedino profit važan.
    Od takvog mesa se razboljevamo i to skupo plaćamo, a onda skupo plaćamo lečenje.
    Odustajem od takvog mesa zdravlja radi, jer na meni je da mislim i vodim računa o svom zdravlju. I tačno je što izreka kaže: - ono si što jedeš. Jer sve što pojedemo postaje deo svake naše ćelije i utiče na našu psihu. A u mesu ima najviše otrova.
  • xqt

    16.02.2023 07:15
    Neka veruje ko hoće
    Prognoze su toliko dobre da me strah hvata.
  • Samo jako

    16.02.2023 04:41
    Kako?
    U Iloku svinjski but 380 dinara a u Bačkoj Palanci 700 dinara?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija