EU i Novi Zeland potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Evropska unija (EU) i Novi Zeland potpisali su danas sporazum o slobodnoj trgovini koji bi, prema Briselu, trebalo da dovede do povećanja bilateralne trgovine za 30 odsto u roku od jedne decenije.
EU i Novi Zeland potpisali sporazum o slobodnoj trgovini
Foto: Pixabay
Pozivajući se na sporazum postignut u junu 2022. posle četiri godine teških pregovora, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je ambiciozan i veoma uravnotežen tekst.
"Novi Zeland je za nas ključni partner u indo-pacifičkom regionu i taj sporazum o slobodnoj trgovini će nas još više zbližiti", dodala je.
EU je treći najveći trgovinski partner Novog Zelanda, koji, između ostalog, izvozi vino, voće i meso u Evropu.
 
Bilateralna robna razmena između dve strane iznosila je nešto više od devet milijardi evra 2022. godine.
 
Prema Briselu, izvoz EU u pacifički arhipelag mogao bi da poraste do 4,5 milijardi evra godišnje. Investicije EU na Novom Zelandu mogle bi da porastu do 80 odsto.
 
Da bi stupio na snagu, sporazum mora da dobije odobrenje Evropskog parlamenta i da ga ratifikuje parlament Novog Zelanda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija