Mali: U aranžmanu sa MMF-om jasno stoji da nema poskupljenja struje i gasa sledeće godine

Međunarodni monetarni fond (MMF) je potvrdio da Srbija odgovorno vodi svoje finansije, poručili su guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.
Mali: U aranžmanu sa MMF-om jasno stoji da nema poskupljenja struje i gasa sledeće godine
Foto: Pixabay
Tabaković je rekla da je iz finansijskog aranžmana povučeno 1,18 milijardi evra i da je bio plan da se posle treće revizije razgovara o prelasku aranžmana iz finansijskog u aranžman iz predostrožnosti.
"Bio je plan da se oko 300 miliona povuče posle druge revizije, ove o kojoj govorimo, ali to nije potrebno", dodala je ona i istakla da će taj novac biti na raspolaganju, ali ga neće povlačiti.
Tabaković je izjavila da je osnovni instrument za stabilne rezultate države usaglašenost monetarne i fiskalne politike "i svega što predsednik Aleksandar Vučić radi".
 
Ona je podsetila da je misija MMF boravila u Srbiji povodom razmatranja druge revizije koja je prošla uspešno, što će Bord direktora i potvrditi u drugoj polovini decembra, a potom pročitala saopštenje Fonda koji konstatuje otvorenu i konstruktivnu saradnju Srbije.
 
Tabaković je rekla da Srbija ima 24 milijarde evra bruto deviznih rezervi, 39 tona zlata u trezorima države Srbije, stabilan kurs i da nije dozvoljeno "prelivanje efekata inflacije".
 
"Verujem u održivost silazne putanje inflacije u oktobru, koja ulazi u jednocifrenu zonu", rekla je Tabaković.
 
Dinarska štednja iznosi 120 milijardi dinara, to je dokaz vere u sopstvenu valutu i državu i centralnu banku, rekla je Tabaković.
 
Srbija u danu otplaćuje svoje obaveze, a to čini jer vodi računa o svakom dinaru, rekla je Tabaković i najavila da se više neće uzimati novac od MMF.
 
Ministar finansija Siniša Mali naglasio je da u aranžmanu sa MMF jasno stoji da nema potrebe za povećanjem cena struje i gasa za narednu godinu.
 
"Naglasak naredne godine biće na restrukturiranju Elektroprivrede Srbije bez naznake za povećanjem cene struje. Ono što nas brine je ta posebna taksa za tranzit gasa kroz Bugarsku", rekao je Mali.
 
Mali je istakao da je MMF konstatovao da je ekonomija stabilna i da je sve što je u budžetu realno i biće ispunjeno, pre svega što se tiče povećanja plata, penzija i minimalne zarade.
Mali je preneo i da je predlog MMF da se smanji nivo angažovanja prema Fondu, odnosno da aranžman bude iz predostrožnosti, jer nema izazova koji su bili prošle godine sa energetskom krizom.
 
Ove godine, rekao je on, rast BDP biće 2,5 odsto, dok su projekcije za narednu godinu 3,5 odsto.
 
Deficit će biti 2,8 odsto, iako je plan bio 3,3 odsto, rekao je Mali i naveo da je to odgovorna ekonomska politika.
 
Naredne godine projekcije su da će biti 2,2 odsto, kazao je Mali, dodavši da je stigla pohvala od MMF o javnom dugu Srbije, koji će do kraja godine biti 52 odsto BDP.
  • Plaćač poreza

    02.11.2023 07:03
    Milijarde, rast BDP, zlatno doba. Pa što onda jedete parizer na TV-u? Što ne jedete kavijar i šunku. Zašto niste objasnili narodu kako da jede jastoga, tartufe, biftek? Što jedete parizer? Zašto kad je prosperitet?
  • Ivan

    01.11.2023 20:36
    Cena struje
    Produzila Drzava ugovor samo do 30.4.2024 na Domace firme.
    Znaci bice poskupljenja
    Ovo su lazne price

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.