Uprkos profitu: Spotify otpušta 1.500 zaposlenih

Švedska kompanija Spotify najavila je da će, u nastojanju da smanji troškove, otpustiti 17 odsto radne snage ili oko 1.500 zaposlenih.
Uprkos profitu: Spotify otpušta 1.500 zaposlenih
Foto: Pixabay
Izvršni direktor Danijel Ek je u belešci o organizacionim promenama objavljenoj i na sajtu Spotifaja napisao da je morao da donese tešku odluku jer je "ekonomski rast drastično usporen a kapital poskupeo".
 
"Da bismo uskladili Spotify sa našim budućim ciljevima i osigurali da smo odgovarajuće veličine za predstojeće izazove, doneo sam tešku odluku da smanjim ukupan broj zaposlenih za otprilike 17 odsto u celoj kompaniji", napisao je Ek.
On je dodao da razume kako će odluka uticati na brojne pojedince koji su puno doprineli kompaniji koja zapošljava oko 9.000 radnika.
 
"Spotify sutrašnjice mora definisati nemilosrdna snalažljivost u načinu na koji radi", izjavio je Ek.
Spotify je i ranije ove godine smanjivao broj zaposlenih ali ni blizu broju otpuštanja koji je danas objavljen.
 
Kompanija je, prema najnovijim podacima, ostvarila profit od 65 miliona evra za tri meseca, do septembra, što je prvi put da ostvari kvartalni profit za više od godinu dana time što je povećala cene usluga dok se povećao broj pretplatnika.
 
Ek je izjavio da će zbog toga što je kompanija nedavno ostvarila pozitivne rezultate, mnoge ljude jako iznenaditi vest o otpuštanjima.
 
"Raspravljali smo o manjim smanjenjima tokom 2024. i 2025. Ipak, s obzirom na jaz između naših finansijskih ciljeva i naših trenutnih operativnih troškova, odlučio sam da je značajna akcija za smanjenje troškova najbolja opcija", napisao je on.
Otkako je Spotify pokrenuo uslugu audio striminga, potrošio je mnogo novca na razvoj poslovanja i na obezbeđivanje ekskluzivnog sadržaja kao što su podkasti koje vode bivši predsednik SAD Barak Obama i njegova supruga Mišel.
 
Ugovor koji je kompanija napravila sa britanskim princom Harijem i njegovom suprugom Megan Markl koštao je Spotify 25 miliona dolara za samo 12 epizoda podkasta tokom dve i po godine, zbog čega je okončan u junu.
  • w/e

    04.12.2023 22:34
    cool
    Privatna kompanija, mogu da zaposljavaju i otpustaju koga hoce, kao i da slobodno odredjuju cene svojih usluga, a na potrosacima je da odluce da li ce da plate. Twitter je otpustio 80% osoblja kada ga je kupio Elon Musk, pa i dalje postoje.
  • Joca

    04.12.2023 12:38
    Prvo nas malo po džepu (poskupljenje), a sada otpuštanja.
    Nigde nije lako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija