Predizborno troškarenje postalo standardna praksa: Koliko novčani "pokloni" koštaju budžet?

Nekada su pred izbore vladajuće stranke asfaltirale ulice po zapuštenim naseljima i selima, delili se paketi sa osnovnim životnim namirnicima, što je i danas praksa.
Predizborno troškarenje postalo standardna praksa: Koliko novčani "pokloni" koštaju budžet?
Foto: 021.rs
Uz to,davala su se i obećanja i eventualno povećavale penzije. Proboj na ovom polju napravio je Dragan Marković Palma 2017. godine sa čuvenih "2.000 za gospođu", ali pravo predizborno troškarenje počelo u vreme pandemijske 2020. godine, piše Danas.
 
Od onih 100 evra za sve punoletne građane Srbije pred parlamentarne izbore u naredne četiri godine iz državne kase izlile su se milijarde.
Zapravo, prema računici Fiskalnog saveta od 2020. zaključno sa 2023. godinom oko dve milijarde evra je podeljeno, neselektivno, i često pred izbore. A skoro svake u tih četiri godine bilo je nekih izbora.
 
Naravno, objašnjenje državnih službenika je da je građanim potrebna pomoć u pandemiji, pa onda u oporavku od pandemije, pa zbog rata u Ukrajini… Čak i kada je srpska ekonomija zabeležila najbrži oporavak od pandemije, 2021. godine, nastavljeno je sa neselektivnim deljem novca.
Za većinu tog novca država je morala da se zaduži, pa suštinski, poreski obveznici su sami sebi isplaćivali novac, a za njega će morati da plaćaju kamatu.
 
Transparentnost Srbije sabrala je sve ovo deljenje novca poslednjih godina u publikaciji "Predizborno rasipanje javnih resursa".
 
Izborne 2022. godine po 100 evra je dobilo nešto više od million mladih od 16 do 29 godina, za šta je potrošeno oko 102 miliona evra. 
 
Pet dana uoči predizborne kampanje, jednokratnu novčanu pomoć od 20.000 dinara dobili su penzioneri i zato je iz budžeta isplaćeno 273 miliona evra. Nekoliko meseci ranije, u januaru iste godine, po 10.000 dinara dobili su zdravstveni radnici, ukupan trošak za budet je 10,5 miliona evra.
 
Onda je predloženo da po 20.000 dinara dobiju i prosvetni radnici, ali im je odobreno po 10.000 dinara, što je ukupno oko 13 miliona evra.
 
U to vreme je odlučeno da se za prvo dete isplati pomoć od 300.000 dinara, tri puta više nego do tada i subvencije majkama za kupovinu stana.
 
Najbolji dokaz da se zapravo radi o kupovini glasova dao je sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 
 
On je u januaru 2022. godine izjavio da će pored 100 evra u februaru, mladi dobiti još po 100 evra u drugoj polovini godine ako SNS dobije izbore u aprilu. Ako ništa, bar je obećanje ispunio.
 
Naredne godine, u decembru Srbiju su čekali novi izbori, i naravno nove ture pomoći građanima.
 
Kako se navodi u analizi TS, rebalansom budžeta za 2023, usvojenim u septembru 2023, kojim su predviđene direktne mere pomoći u vrednosti većoj od 400 miliona evra. Pored
toga, predviđeno je i vanredno povećanje penzija i plata u javnom sektoru, povećanje subvencija za poljoprivredu, isplata od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina, kao i dodatnih 100.000 vaučera za turizam.
 
Samo 20 dana pre decembarskih izbora, penzioneri su dobili jednokratnu isplatu od 20.000 dinara, što je oko 280 miliona evra isplaćenih iz budžeta.
 
Zatim su u novembru reklamirane studentske kartice, i ponuda da svako ko otvori karticu dobije po 1.000 dinara na njoj.
 
"Nedelju dana pre izbora, bez prethodne najave, ministarka energetike i rudarstva izjavila je da će svi zaposleni u JP 'Elektroprivreda Srbije' (EPS) dobiti 20.000 dinara (oko 170 evra) bonusa uz decembarsku platu", navode u TS. 
 
Obrazloženje ministarke je bilo: "U znak zahvalnosti, svima zaposlenima za pomoć u stabilizaciji našeg energetskog sistema", a samo slučajnost je da se to desilo pred izbore.
 
Vlasti nisu zaboravili ni učenike, pa su srednjoškolci, a zapravo njihovi roditelji, dobili po 10.000 dinara, a u septembru je ista suma podeljena i mlađima od 16 godina.
 
Za ovo darivanje dece podeljeno je više od 110 miliona evra.
Kako je Transparentnost sabrala, od septembra 2023. do izbora u decembru, isplaćeno je iz budžeta na ime direktne pomoći i ne računajući povećanja penzija, lokalna davanja i subvencije poljoprivredi, oko 420 miliona evra.
 
Na kraju, pred lokalne izbore u Beogradu, nije zapravo bilo deljenja novca, ali jeste obećanja o deljenju. Predsednik privremenog organa Aleksandar Šapić obećao je po 20.000 dinara roditeljima školaraca, u kešu, umesto da grad kupi knjige kao što je uradio prethodne godine. Prijave roditelja i podaci o brojevima računa se prikupljaju u školama ovih dana, a pare će da legnu u septembru.
 
Ekonomista Danilo Šuković ističe da je ova vlast u stalnoj kampanji i sve što radi je u funkciji pobede na izborima.
 
"A prva stvar je da novac građana iz budžeta troše u te svrhe. Ranije su obećavali veće penzije, a valjda su videli da to više ne prolazi, a onda su počeli da daju novac penzionerima, deci, ovima i onima… A sve to van institucija, sistema i ako ćemo na kraju i morala", ocenjuje Šuković.
 
On ističe i da je uticaj na izbore jedini aspekt koji vlasti gledaju prilikom podele para.
 
"Da li je nešto ekonomski opravdano, da li je moralno, to ih ne zanima. I bojim se da se iz toga nećemo lako izvući. To je surova realnost za koju plaćamo debelu cenu, jer Srbija je zemlja sa velikim brojem siromašnih i bolesnih u odnosu na razvijene zemlje", zaključuje Šuković.
  • Fića

    05.06.2024 08:01
    Blago unucima i praunucima
    "Blago" unucima i praunucima, na ovolikoj "darežljivosti" režima.
    Oni će sve ovo da otplačuju...!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija