Srbija priprema sporazum o slobodnoj trgovini sa UAE i Egiptom: Šta može da ponudi ovim zemljama?

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom stupa na snagu 1. jula. Prema rečima predstavnika vlasti u Srbiji, taj sporazum donosi revoluciju za 10.412 proizvoda iz Srbije koji će biti oslobođeni od carine
Srbija priprema sporazum o slobodnoj trgovini sa UAE i Egiptom: Šta može da ponudi ovim zemljama?
Foto: Pixabay
Uoči stupanja na snagu tog sporazuma najavljeno je da su u pripremi još dva sporazuma o slobodnoj trgovini i to sa Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 
 
Postavlja se pitanje koje proizvode Srbija može da plasira na tržište Egipta i UAE. 
Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže da je činjenica da su Egipat i UAE velika tržišta i to Egipat po broju stanovništva, a UAE po kupovnoj moći. 
 
"Ono što je ključno jeste da imajući u vidu relativno blisku geografsku poziciju ovih zemalja u odnosu na Srbiju, onda samim tim je bila i koncentracija", rekao je Stanić za Euronews Srbija, navodeći i političke veze koje Srbija ima sa ove dve zemlje. 
 
On dodaje da je trenutna spoljnotrgovinska razmena ispod potencijala i da je, na primer, sa Egiptom razmena relativno simbolična, u poređenju sa drugim tržištima na koje Srbija plasira robu. 
Šta bi Srbija mogla da plasira na tržišta Egipta i UAE
 
Stanić kaže da bi Srbija na tržište Egipta mogla prvo da plasira poljoprivredne i prehrambene proizvode, a onda u određenom momentu, kako bi se ti odnosi razvijali, svakako i određene proizvode iz prerađivačke industrije kao što su metalska i hemijska. 
 
"Jedna kompanija iz Srbije je najavila izgradnju fabrike za proizvodnju hemijskih sirovina u Egiptu. Kasnije bi to mogla da budu eventualno neka IT rašenja, ali i građevinske usluge. Sve to može da ima potencijal, ali u početku bi to bili pre svega prehrambeni proizvodi i hemijska i metalska industrija", naveo je Stanić. 
 
Prema njegovim rečima, tržište UAE bi u početku moglo da bude šansa za prehrambenu industriju. 
 
"Gledate ono gde ste konkurentni, a konkurentni ste pre svega u prehrambenoj industriji. Većina autodelova, to ide sve u zapadnu Evropu, odnosno u Evropsku uniju. Dakle, pre svega ti prehrameni proizvodi bi mogli u početku da se plasiraju na tržište UAE, a kasnije bi mogli biti proizvodi metalske, hemijske industrije. Naravno, na kraju neka IT rešenja", rekao je Stanić. 
 
Stanić kaže da se osim sporazuma sa Egiptom i UAE koji treba da budu potpisani, pregovara i o sporazumu sa Južnom Korejom. 
 
Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže za Euronews Srbija da je najbolje da Srbija na tržište Egipta plasira pamet i proizvode visoke dodate vrednosti. 
"Najbolje bi bilo da to budu proizvodi počevši od poljoprivrede, sa visokom dodatom vrednošću, ne primarni proizvodi, zatim proizvodi građevinske industrije, proizvodi rudarstva. Dakle, apsolutno ne postoji neko ograničenje. Firme treba same da pronađu gde su im šanse i gde će da plasiraju proizvode", rekao je Stevanović. 
 
On smatra da bi tržištu UAE Srbija imala šta da ponudi kada je reč o poljoprivredi, ako bi bila u mogućnosti da ima brze isporuke. 
 
"Pored toga, u oblastima gde su oni jaki nisam siguran šta posebno možemo da uradimo, ali mislim da bi tu poljoprivreda mogla da ima najviše šansi", rekao je Stevanović. 
  • A3

    09.06.2024 16:48
    Malo strpljenja
    vođa će da odredi šta ćemo da izvozimo u UAE i Egipat, samo da predahne posle sabora.
  • Vlada

    09.06.2024 13:09
    Ne nasedajte
    Da ovakvi sporazumi valjaju, prvi bi ih imale najrazvijenije zemlje sveta, a nemaju ih. Ovakvi sporazumi su često štetni za jednu stranu. Vlast je poznata kao veleizdajnička, a videćemo uskoro koliko, kada se objave tajni ugovori i stanje na računima političara i osoba bliskim vlasti.
  • Maja

    09.06.2024 11:17
    U Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) je potpisan strateški sporazum kojim se otvorila prva runda pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i UAE. Taj sporazum otvara prostor i za nekontrolisanu prodaju srpske obradive zemlje strancima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Kraj ere "petrodolara" - šta to znači?

Zanesena fudbalskom vrevom, svetska javnost je sredinom juna propustila da zabeleži dan koji u budućnosti lako može biti prekretnica u globalnim ekonomskim, time i političkim, odnosima.