Uprkos visokim stopama BDP: Srbija kaska za Evropskom unijom čitavu deceniju

Podaci pokazuju da se BDP po glavi stanovnika u Srbiji još uvek nalazi daleko od proseka zemalja Evropske unije (EU).
Uprkos visokim stopama BDP: Srbija kaska za Evropskom unijom čitavu deceniju
Foto: Pixabay
Uprkos tome, kako piše Danas, ministar finansija Siniša Mali najavljuje bruto domaći proizvod (BSP) Srbije od 100 milijardi evra 2027. godine.
 
Po glavi stanovnika Srbije, BDP je za 54 odsto ispod proseka EU, pokazuju nedavno objavljeni podaci Evrostata za 2023. godinu. Deset godina ranije, Srbija je bila na 59 odsto proseka.
Ministar finansija se ranije hvalio kako "naša država nastavlja da raste, dok je jedna Nemačka u recesiji". Međutim, Nemački BDP po glavi stanovnika prošle godine bio je 16 odsto iznad proseka EU.
 
Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Milorad Filipović za Danas kaže da iako imamo velika ulaganja države, to se ne odražava na standard građana.
"Uprkos 'silnim' investicijama koje se preduzimaju od strane države, a kako je Fiskalni savet utvrdio, imamo najviši nivo javnih ulaganja u Evropi, oko ili preko sedam odsto BDP-a, ta ulaganja imaju relativno slabe efekte na porast dohotka, dakle nisu efikasne", smatra on.
 
Dodaje i da se tu stvara sumnja da je to odraz prenapumpanih cena radova, zahvaljujući netransparentnim procesima.
 
Navodi i da postoje brojni problemi sa javnim ulaganjima u Srbiji.
 
"Namene za koje se vrši investiranje državnih para su one koje imaju vrlo visoka ulaganja, period izgradnje je veoma dug, a spor je priliv prihoda i u dugom roku, kao što su auto-putevim elektro mreže. Dodatno e problem i to što su troškovi izgradnje kod nas višestruko veći u poređenju sa istim ili sličnim objektima u EU ili okruženju", napominje Filipović.
 
Ona naglašava i da su niska ulaganja u onim oblastima koje mogu da promene situacijum , kao to su inovacije i tehnološki razvoj, znanje, obrazovanje, poboljšanje zdravstvenog stanja nacije i slično.
Prema njegovom mišljenju, da bi se smanjivalo zaostajanje Srbije za prosekom EU potrebno je da naš BDP beleži stope rasta od najmanje pet do šest odsto u uslovima kada BDP EU raste za dva do 2,5 odsto i to u kontinuitetu od najmanje 10 ii 12 godina.
 
"Tek tada bi imali osetno smanjivanje razlika u nivoima i mogli bi da postepeno sustižemo eke zemlje EU, kao što su Rumunija, Bugarska, Hrvatska", poručuje Filipović. 

Teme

BDP
  • Milutin

    22.06.2024 13:46
    Mi imamo relativno mali porast bdp-a zbog enormne gradnje puteva i stanova. A to ne ide doveka. U jednom momentu će stati. A onda sunovrat.
  • V

    22.06.2024 12:15
    Imaju veci bdp jer imaju i vece dugove nije ni tamo sve roza boja.
  • Top top topčina

    22.06.2024 10:11
    Ako pogledate u istoriju videċete da je Srbija u zadnjih 100 godina bila 20 godina pod sankcijama, bila 4 puta bombardovana, izgubila 30% stanovništva....Koliki bi bii naš BDP bez svega ovoga??
    Mislim među 10 u svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Kraj ere "petrodolara" - šta to znači?

Zanesena fudbalskom vrevom, svetska javnost je sredinom juna propustila da zabeleži dan koji u budućnosti lako može biti prekretnica u globalnim ekonomskim, time i političkim, odnosima.