Ministri G20 saglasni: Radiće se na efektivnom oporezivanju superbogatih

Ministri finansija vodećih bogatih zemalja i zemalja u razvoju saglasili su se na dvodnevnom sastanku u Rio de Žaneiru da rade na oporezovanju "superbogatih".
Ministri G20 saglasni: Radiće se na efektivnom oporezivanju superbogatih
Foto: Pixabay
"Nastojaćemo da se kooperativno angažujemo kako bismo osigurali da pojedinci sa ultravisokom neto vrednošću budu efektivno oporezovani", navedeno je u zajedničkoj ministarskoj deklaraciji nakon sastanka u Rio de Žaneiru, prenosi AP.
Brazil je izneo predlog da bude uveden minimalni porez na milijardere od dva odsto, a taj predlog podelio je članice G20. 
 
Francuska, Španija i Južna Afrika podržale su predlog, dok su Sjedinjene Američke Države protiv.
"Poresku politiku je veoma teško koordinirati na globalnom nivou i mi zaista mislimo da je poželjno da pregovaramo o tome", rekla je američka ministarka finansija Dženet Jelen.
 
Milijarderi trenutno plaćaju porez u iznosu od 0,3 odsto svog bogatstva, pokazuje izveštaj ekonomiste Gabrijela Zucmana. 
 
Porez od dva odsto doneo bi 200 do 250 milijardi dolara godišnje na globalnom nivou od oko 3.000 pojedinaca.
 
Taj novac mogao bi da finansira javne usluge poput obrazovanja i zdravstvene zaštite, kao i borbu protiv klimatskih promena, navedeno je u izveštaju.
Zucman, koji je osnivač Poreske opservatorije EU sa sedištem u Parizu, pozdravio je ideju.
 
"Prvi put u istoriji postoji konsenzus među zemljama G20 da način na koji oporezujemo superbogate mora da bude fiksiran. To je važan korak i idemo u pravom smeru", smatra on.
  • V

    28.07.2024 20:59
    Narvno Amerika je protiv oni jos uvek zive evropski srednji vek gde smo imali jako bogate i jako siromasne bez ikakvog uticaja na bogate.
  • Marjaskas

    28.07.2024 10:20
    Ste se Srbije tice najvaznije smanjiti plate u javnom sektoru, da bi se u privatnom povecale usled manjih poreza
  • Limburg

    27.07.2024 18:02
    Evo sad su gotovi bogati samo sto nisu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija