Samostalni sindikat: Minimalna zarada mora da pokriva osnovne troškove života

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) danas je zatražio da se minimalna zarada utvrđuje u skladu sa zakonom i da ona mora da pokriva osnovne troškove života.
Samostalni sindikat: Minimalna zarada mora da pokriva osnovne troškove života
Foto: 021.rs
Pregovori predstavnika Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije o iznosu minimalne cene rada za narednu godinu počeće 15. avgusta.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se i prethodnih godina prvi oglašavao o iznosu minimalne zarade, nedavno je rekao da će ona za 2025. godinu biti povećana sa sadašnjih oko 47.000 dinara na 51.000 do 52.000 dinara.
Samostalni sindikat je u saopštenju naveo da su od 2021. do 2023. godine prosečne neto zarade nominalno povećane za 43,2 odsto, realno za 9,8 odsto, a minimalna zarada za 33,3 odsto, odnosno za 2,1 odsto.
 
U odnosu na rast cena hrane, prosečna neto zarada je po računici tog sindikata smanjena za 3,4 odsto, a minimalna zarada za 10,1 odsto.
Predlog SSSS je da se o ceni minimlane zarade po potrebi pregovara i dva puta godišnje i da se ona isplaćuje u ograničenom trajanju.
 
Zatraženo je da se prestane sa praksom ustupaka poslodavcima i dodatno umanjuje visina uplate socijalnih doprinosa na teret poslodavaca.
 
SSSS je najavio da će, imajući u vidu povoljnu ekonomsku situaciju i rast BDP-a, predložiti realnu i na argumentima zasnovanu visinu minimalne cene rada.
 
"Neuvažavanje naših argumenata i minimalna cena rada koja ne garantuje dostojanstvo zaposlenima u Srbiji značila bi odgovornost Vlade Srbije za dalje siromašenje zaposlenih i građana Srbije", navodi se u saopštenju sindikata.
  • JaJeremija

    31.07.2024 20:54
    Inflacija rođaci
    Nije poenta samo u minimalcu već o ceni hrane i opštoj inflaciji. Uglavnom uvozimo,slabo prozvodimo a, za to je kriva država!
  • Relja

    31.07.2024 10:40
    Rob
    "I robovi su imali posao,problem su plate!!!"
    "Ko radi,ne boji se da će mu gazda biti gladan!!!"
    T.z. minimalna zarada,NE SME BITI ispod 60.000 dinara!!!
    (Ako inflacija nastavi da divlja i opet oko nove godine,poskupi gas,struja,gorivo i ostalo...onda je i 60.000 malo!)
  • Boki

    31.07.2024 07:10
    Minimalac
    65.000d mora biti minimalaC

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.