Većina zemalja Evrope muku muči sa stanovanjem: Srbija prednjači po vlasništvu nad nekretninama

U Evropi počinje velika kriza u sektoru nekretnina, najavljivao je "Bloomberg Adria" krajem prošle godine, a stanovnike najrazvijenijih zemalja brine nemogućnost gradnje ili kupovine sopstvenog doma.
Većina zemalja Evrope muku muči sa stanovanjem: Srbija prednjači po vlasništvu nad nekretninama
Foto: Pixabay (ilustracija)
Posebno je vidljiv nedostatak "kvadrata", zbog kojih milioni nemaju osiguran krov nad glavom.
 
Portal je pisao i o tome da se slične borbe vode širom kontinenta, jer se izgradnja stambenih jedinica sa porastom troškova usporila, a čemu su doprineli troma birokratija i sve stroži propisi o energetskoj efikasnosti. S obzirom na očito usporavanje kretanja na tržištu nekretnina, cene, predviđa portal, mogle bi dodatno da rastu i da podstaknu političke napetosti s obzirom na pritisak koji osećaju birači.
 
U prvoj polovini prošle godine broj izdatih građevinskih dozvola u Nemačkoj je pao za više od 27 odsto, dok je broj pao za 28 odsto u Francuskoj. U Velikoj Britaniji broj izgradnje kuća i zgrada je pao 25 odsto, a Švedska je zabeležila najgori pad od krize devedesetih godina prošlog veka, sa stopama izgradnje manjim od trećine potrebnog da bi se održao korak sa potražnjom, donosi portal u svojoj analizi.
Švedska, koja je bastion socijaldemokratije, u svom Ustavu čak ima član koji obećava pristupačno stanovanje, a nemačka centrističko-levičarska vlada Olafa Šolca u jednom od ključnih obećanja pred dolazak na vlast istakla je upravo pristupačno stanovanje. Međutim, koliko su realni ovi planovi govori i činjenica da se predviđa da bi izgradnja 400.000 stambenih jedinica godišnje moglo da se dostigne tek 2026. godine.
 
Oko 45.000 građevinskih kompanija je zatvoreno u Ujedinjenom Kraljevstvu samo u proteklih pet godina, a u Švedskoj je samo za prvih 10 meseci prošle godine čak 1.145 firmi koje se bave građevinskom delatnošću otišlo u stečaj.
 
Koliko god situacija u Evropi, tj. Evropskoj uniji bila zabrinjavajuća, rekordi su ipak postavljeni u Sjedinjenim Američkim Državama, koje pogađa neverovatno visok nedostatak kvadrata, gde prema proceni istraživača nedostaje između četiri i sedam miliona stambenih jedinica da bi svi građani bili stambeno zbrinuti, piše "Pew Trust".
Ovakvo stanje, neupitno, na svim meridijanima dovodi do promene politika, ali i do uslovljavanja političkog rasta u odnosu na kvalitet plana za rešenje ove krize.
 
Najdrastičniji primer oblikovanja politike usled "krize stanovanja" je svakako Engleska, tj. Ujedinjeno Kraljevstvo. Za nju je čak i "Gardijan" krajem prošle godine pisao da je "najgore mesto u razvijenom svetu za pronalazak nekretnine".
 
Federacija graditelja kuća (HBF), industrijska grupa koja predstavlja kompanije koje grade za privatnu prodaju, otkrila je da Engleska ima najmanji procenat slobodnih kuća po glavi stanovnika u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), grupi od 38 zemalja, uključujući većinu zemalja EU, SAD, Japan i Australiju.
 
Srbija među prve tri evropske zemlje po procentu vlasništva nad nekretninama
 
Usporavanje izgradnje i nedostatak stambenog prostora u retkim zemljama Evrope nije problem, ali se na vrhu liste, prema podacima Evrostata, kada je u pitanju vlasništvo nad nekretninom, nalaze Rumunija, Slovačka i Srbija.
 
Prema podacima evropske kuće za statistiku za 2022. godinu, u Rumuniji čak 94,8 odsto stanovništva poseduje nekretninu, dok je u Slovačkoj taj broj 93 odsto. Na trećem mestu ove liste nalazi se Srbija sa 91,6 odsto, a prate je Hrvatska, Crna Gora i Mađarska sa nešto nižim procentom.
 
Prema ovim podacima, tek 8,4 odsto stanovnika Srbije su bili podstanari 2022. godine, što je ogromna razlika u odnosu Tursku, u kojoj je 56,7 odsto vlasnika i čak 43,3 odsto podstanara, ili Bugarsku, u kojoj je oko 15 odsto podstanara.
 
U isto vreme, na nivou Evropske unije imamo oko 69 odsto vlasnika nekretnina, i preko 30 odsto podstanara, uz rekord u Nemačkoj, u kojoj je više od polovine podstanara, u procentima 53,5 odsto.
 
Da se u Srbiji grade kvadrati pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku koji kažu da je u maju 2024. godine izdata 2.461 građevinska dozvola, što je povećanje od 2,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, od tog broja čak 81,8 odsto je onih koje se odnose na stambene zgrade, i tek 18,2 odsto na ostale građevine.
Od ovog broja izdatih dozvola biće izgrađeno 2.468 stanova sa prosečnom površinom od 76,9 metara kvadratnih, a najveća građevinska aktivnost na novogradnji se očekuje u Južnobačkom i Mačvanskom okrugu, dok je po ovom pitanju Beogradski okrug na trećem mestu, ispred Sremskog, koji ga prati.
 
Na godišnjem nivou u Srbiji se samo 2021. i 2022. godine izdavalo oko 30.000 građevinskih dozvola, što je dovelo do povećana broja stambenih jedinica, a što će posledično da utiče na stabilnost cena kvadrata, tvrde stručnjaci.
 
"U prethodnih nekoliko meseci dosta projekata koje pratimo dobilo je građevinske dozvole i možemo očekivati povećanu ponudu stanova tokom 2024. Nadamo se da će tako uvećana ponuda biti dovoljna da nam cene ostanu stabilne u naredne dve godine", smatra Nebojša Nešovanović, stariji direktor i rukovodilac procene u CBRE, za sajt "Bloomberg Adria".
 
Ceo tekst Euronews Srbija o nekretninama u Srbiji možete čitati OVDE.
  • Nemaju

    31.07.2024 13:44
    Stan
    I ne razmišljaju o održavanju, opremanju, ali zato mogu da plate zakup
    Mi imamo stan pa nam infostan i porez dobro isprazne novčanike i budu problem često a sudski izvršioci samo čekaju i trljaju ruke, srećni
  • ma da...

    31.07.2024 09:54
    joj
    "Uzgred, u vreme socijalizma većina zaposlenih je dobijala stan, svaka firma je izdvajala novac u fond za stanove." nije vecina dobila stanove, dobili su podobni, podguzne muve i direktori, vecina je sve to finansirala i dobila da im sad potomci tih "dobitnika" objasnjavaju kako je bilo...
  • Stanar

    31.07.2024 08:04
    Ne može se porediti situacija na zapadu i ovde. Tamo ljudi ulažu u nekretnine koje će izdavati i nije neuobičajeno da stanujete u takvom stanu o kojem vlasnik mora da brine, plaća porez i sve radi po propisu. Otud taj procenat "podstanara". Mnogi ni ne žele da ulažu u nekretnine i to se zove sloboda izbora. A krediti su znatno povoljniji nego ovde, a i primanja. Kod nas se sumanuto gradi, ali ima mnogo toga neprodatog jer su cene naduvane, a kvalitet nikakav. Uzgred, u vreme socijalizma većina zaposlenih je dobijala stan, svaka firma je izdvajala novac u fond za stanove. Dakle, bila je to neka vrsta kolektivne štednje, možda ne uvek pravedne, ali su tako izgrađena čitava naselja, veliki broj individualnih zgrada. Socijalne razlike nisu bile toliko izražene, nije se moglo desiti da neko ima stan od 300 kvadrata, živi u tuđoj luksuznoj vili i diže kredit od skoro 2 miliona evra za biznis, kao izvesna aktuelna funkcionerka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.