Novi dan, novi milioni za Ekspo: Brodovi-hoteli za posetioce planirani na Savi i Dunavu

Izrada idejnog rešenja za postavljanje brodova-hotela za smeštaj gostiju izložbe Ekspo koštaće 29,1 milion dinara.
Novi dan, novi milioni za Ekspo: Brodovi-hoteli za posetioce planirani na Savi i Dunavu
Foto: Pixabay
Kako piše Nova ekonomija, prema Ekspo 2027 master planu se očekuje da će međunarodnu izložbu "Igra(j) za čovečanstvo" posetiti više od 2,7 miliona gostiju.
 
Zbog toga je pored postojećih smeštajnih kapaciteta u Beogradu potrebno obezbediti dodatne za zainteresovane posetioce.
Agencija za upravljanje lukama je, iz tog razloga, raspisala tender vredan nešto više od 29 miliona dinara za izradu studije i idejnog rešenja za brodove-hotele.
 
Oni bi bili u funkciji od decembra 2026. do novembra 2027. godine, a kreator idejnog koncepta će izabrati tri potencijalne lokacije – dve Savi i jedna na Dunavu.
Na svakoj lokaciji će morati da se osmisli i projektuje do pet priveznih mesta u kontinuitetu, za privez najviše do dva broda-hotela dužine do 135 metara i širine do 12 metara po priveznom mestu.
 
Ponuđač bi trebalo da izabere najpovoljniju lokaciju koju će zatim detaljnije razraditi.
 
Između ostalog, navedenim kriterijumima biće obuhvaćena i saobraćajna povezanost lokacije, pristupačnost javnom gradskom prevozu, raspoloživost komunalne infrastrukture (mogućnosti priključenja na električnu mrežu, internet, mogućnosti snabdevanja pitkom vodom, odnošenja smeća, zbrinjavanja otpada i slično), kao i eventualni negativni uticaji na bezbedno odvijanje vodnog saobraćaja.
Rok za izvršenje svih usluga iz ovog predmeta javne nabavke je 120 dana od dana potpisivanja Ugovora.
  • Voja

    05.08.2024 08:27
    Za expo tolike milijarde, a Surcin nema kanalizaciju. Bravo !!!!
  • Goran

    04.08.2024 02:57
    Zablja perspektiva
    Videla zaba da se volovi potkivaju pa i ona podigla krak...
  • Trpimir

    03.08.2024 23:49
    Mašta radi svašta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.