Cene kvadrata rasle svuda u Evropi, ali nigde kao u Srbiji: Na prvom smo mestu

Srbija drži prvo mesto po skoku cene kvadratnog metra stana u periodu od 2023. do 2024. godine.
Cene kvadrata rasle svuda u Evropi, ali nigde kao u Srbiji: Na prvom smo mestu
Foto: 021.rs
Litvanija je na drugom mestu, dok je Rumunija treća, prema analizi Deluxe Holiday Homes koja koristi podatke Banke za međunarodnih poravnanja (BIS) i Numbeo-a, prenosi portal Bizlife.
 
U Srbiji su cene stanova po kvadratnom metru porasle 82,66 odsto od 2023. do 2024. godine, na oko 3.721 evra, međutim, čini se da prosečni prihod nije ispratio taj tok, i iznosio je u proseku 764 evra mesečno.
Iako je Srbija zabeležila najveći rast cena stanova tokom godine, Švajcarska je i dalje zadržala najvišu cenu kvadratnog metra od 18.781 evra, kao i najviši prosečni prihod i troškove života, piše Euronews.
 
Jedan od glavnih razloga za snažan rast cena stanova u Srbiji je to što su kamate na stambene kredite i dalje prilično niske.
 
Ovo je često jedan od najisplativijih načina za ulaganje deviza u Srbiji, jer devizna štednja zarađuje vrlo malo u bankama.
Nedostatak drugih pogodnih investicionih mogućnosti takođe je doveo do dodatnog interesovanja za sektor nekretnina.
 
Rat Rusije i Ukrajine je takođe doveo do velikog priliva Rusa i Ukrajinaca koji su krenuli da iznajmljuju stanove u Srbiji u poslednjih nekoliko meseci.
 
Litvanija
 
Cene stanova u Litvaniji su porasle za 75,78 odsto od 2023. do 2024. na 4.460 evra, pri čemu su troškovi života u proseku bili nešto veći nego u Srbiji i iznosili su 762 evra mesečno.
 
Međutim, prosečne plate su bile skoro duplo veće od srpske i iznosile su od 1.496 evra mesečno.
 
Cene stanova u Litvaniji su porasle iz više razloga u poslednjih nekoliko meseci. Jedan od glavnih faktora je relativno snažan rast plata u pojedinim sektorima, radi usklađivanja sa većom inflacijom.
 
U zemlji su takođe značajno porasli troškovi građevinskog materijala, kao i cena rada. U poslednjih nekoliko godina, mnogo više IT kompanija postavilo je bazu u Viljnusu i drugim većim gradovima, zbog relativno jeftinih operativnih troškova. Kao rezultat toga, došlo je do priliva zaposlenih i njihovih porodica koje traže stanove u tim područjima.
 
Rumunija
 
Na trećem mestu je Rumunija, sa skokom cena stanova od 74,50 odsto, na 2.934 evra po kvadratnom metru.
 
Međutim, troškovi života u toj zemlji su i dalje bili znatno niski u poređenju sa zapadnoevropskim zemljama i iznosili su 625 evra, mesečno.
S druge strane, prosečan prihod je takođe bio umereno nizak i iznosio je 1.007 evra.
 
Cene stanova u Rumuniji su zabeležile veliki porast u poslednjih nekoliko godina zbog povećane potražnje i nedostatka novih stanova. To je uglavnom bilo zbog većih troškova izgradnje, kao i nedostatka radne snage i nepodržavajućih fiskalnih mera.
 
Porast razvoja infrastrukture u poslednjih nekoliko godina i rast plata donekle su doveli do povećanja potražnje u sektoru nekretnina u poslednje vreme.
  • Mirko

    02.09.2024 15:14
    Pitam
    Za druga, gde su oni pametnjakovići što su govorili da će cene nekretnina u Srbiji da padnu da su Investitori pukli da ima stanova koliko hoćeš na tržiŝtu?. A cene rastu li rastu a dobri stanovi se odma rasprodaju. To su zablude da će cene pasti.
  • /

    07.08.2024 22:51
    /
    turska nije u eu
  • Tako se ne radi

    07.08.2024 16:34
    Agencije protiv tržišta
    U oglasima agencije oglašavaju već prodate nekretnine, love kupce i troše njihovo vreme, prodavcima usporavaju prodaju jer ne daju potpune informacije, stvaraju netačnu ponudu sa nerealnim cenama. Jedan isti stan se nudi u 30 agencija i svi trče uzaludnu trku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.