Ko kupuje stanove u Novom Sadu: Cena nastavlja da raste, većina plaća bez kredita

Prosečna cena kvadrata u Novom Sadu je od prvog kvartala 2021. godine do istog perioda ove godine porasla za oko 600 evra.
Ko kupuje stanove u Novom Sadu: Cena nastavlja da raste, većina plaća bez kredita
Foto: 021.rs
Najveći rast primetan je u minimalnoj ceni kvadrata u starogradnji i on iznosi 41 odsto, dok je minimalna cena u novogradnji porasla za oko 15 odsto.
 
Kako se može primetiti u najnovijem izveštaju sa tržišta nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, u drugim gradovima u kojima je tržište nekretnina analizirano primetne su znatno veće razlike u cenama između starogradnje i novogradnje.
 
U Nišu, Beogradu i Kragujevcu, razlika u prosečnim cenama za novogradnju i starogradnju iznosi od 200 do 300 evra, dok je u Novom Sadu ta razlika samo tri evra.
Prosečna cena kvadrata u starijim zgradama u Novom Sadu iznosi 1.932 evra, dok će za stan u novijim objektima oni koji žele da kupe nekretninu u glavnom gradu Vojvodine morati da izdvoje 1.935 evra po kvadratnom metru. 
 
Malo veća razlika primetna je kada je reč o maksimalnim cenama kvadrata, gde je najskuplji kvadrat u starogradnji u prvom kvartalu 2024. godine iznosi 3.545 evra, a u novogradnji 3.740 evra. 
 
Kao primer u analizi Republički geodetski zavod uzima i objekat "Square Garden" kod nove toplane "Majevica", gde je najviša tražena cena za kvadrat 2.780 evra. 
Samo 19 odsto stanova u Novom Sadu kupljeno je na kredit, a taj udeo konstantno opada. Pre samo četiri godine, više od 34 odsto stanova kupovano je kreditnim sredstvima. 
 
Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u tržište nepokretnosti u Novom Sadu je u prvom kvartalu ove godine uloženo više od 9,5 miliona evra, što je skoro trostruko više nego, na primer, u istom periodu 2020. godine.
 
Gotovo za 76 odsto porastao je obim ulaganja u garaže, a za 77 odsto u garažne prostore, što koincidira sa sve manjim brojem dostupnih parking mesta u gradu, ali i sa sve više investitora koji odlučuju da u okviru svojih objekata grade suterenske garaže za stanare. 
 
U Novom Sadu, odnosno u naselju Rumenka, prodat je i najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta. Jedan kvadrat parcele površine 1.096m2, koštao je 50 evra. 
 
Kako se navodi u izveštaju RGZ, na području osnovnog suda u Novom Sadu je sklopljen i najveći broj kupoprodajnih ugovora od strane javnih beležnika. Ovo uključuje teritorije Grada Novog Sada, kao i opština Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Sremski Karlovci, Temerin i Titel. 
 
Najviše ugovora sudu je dostavila javnobeležnička kancelarija Mirjane Simović Aleksić, čak 45 ugovora čija ukupna vrednost prelazi 42 miliona. 
Na nivou Srbije, ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina u posmatranom periodu iznosila je 1,5 milijardi evra. Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu 2024. godine iznosio je 29.108, što je za jedan odsto manje nego prošle godine.
 
Najveće cene za stanove su postignute u Beogradu, gde je najskuplji stan prodat na opštini Vračar po ceni od 1.226.888 evra, a na toj lokaciji je prodat i najskuplji kvadrat stana u prvom kvartalu, koji iznosi 10.350 evra.
  • Gospodin iz NS

    22.06.2024 12:50
    starogradnja je zakon
    Novogradnja, ako gledamo kvalitet, treba da kosta daleko jeftinije od starogradnje. To su uglavnom jefitno izgradjene kule od karata. Spoljni i noseci zidovi su neuporedivo kvalitetniji i bolji na starogradnji, a iznutra su ionako lose pravljene sve osim bas starijih, predratnih, kuca i zgrada (ali kod njih su troskovi veliki kod renoviranja). Imao sam srece povodom cene da stan kupim dve godine pre korone, na Novoj Detelinari, novogradnja, prodao ga pocetkom ove godine, nikad srecniji nisam bio sto sam presao u jednu od Neimarovih zgrada na Novom Naselju. U tih nekoliko godina na Detelinari mali milion puta sam morao popravke da placam iako je novogradnja bila u pitanju, komsije sam cuo redovno (a i verovatno oni mene), PVC najgora moguca stolarija, sanitarije, plocice, zidovi generalno takodje, ma opsti uzas.
  • Trt

    21.06.2024 15:58
    @Joca

    Kao prvo ako su isplatili kredit za 10 godina znači da su veći deo stana isplatili u kešu, pošto se krediti obično uzimaju na period od 25 do 30 godina. Zato su u suštini i platili samo duplo od pozajmljenog iznosa kao što je slučaj sa 99% kredita vezanih za evre, ljudi koji isplaćuju ceo kredit u švajcarcima imaju da plate mnogo više. Tako da imaš moju punu podršku što su ti se roditelji stambeno obezbedili, ali si malo promašio temu.
  • Joca

    21.06.2024 15:08
    @Trt
    Ja cu da ti kazem kako su se proveli. Posto su moji uzeli taj kredit. Kredit je uzet 2008 a isplacen pre roka posle 10 godina. Vratili smo na zalost duplu sumu koju smo pozajmili ali stan danas vredi dva puta vise i nastavlja da raste. Tako da i po toj drakonskoj kamati i kursu opet je bilo isplativo uzeti ga. Stanovi ce uvek pratiti inflaciju, neretko i vise od nje rasti. Bitno je samo dobro odabrati nekretninu i grad. NS ima divan potencijal za to...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti