Koliku platu mladi u Srbiji smatraju dovoljnom za pristojan život?

Najveći broj mladih smatra da je plata veća od 130.000 dovoljna za pristojan život u Srbiji.
Koliku platu mladi u Srbiji smatraju dovoljnom za pristojan život?
Foto: Pixabay
Kako piše Nova ekonomija, oko četvrtine mladih u Srbiji traži posao duže od dve godine, 15 odsto njih između jedne i dve godine, 20 odsto traže posao oko godinu dana dok 41 odsto to radi manje od šest meseci, pokazuje istraživanje koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).
 
Istraživanje je sprovedeno u aprilu i maju ove godine na nešto više od 1.200 mladih u Srbiji.
Mladi su odgovarali na oko 100 različitih pitanja koja se tiču obrazovanja, zaposlenja, aktivizma, kvaliteta života ali i budućnosti u smislu sposobnosti kupovine nekretnina i plata.
 
Tako su mladima kod zaposlenja najvažniji zarada, mogućnost za napredovanje, radno vreme, dobri odnosi sa kolegama i briga poslodavaca za mentalno zdravlje.
Kada je u pitanju visina plate koja je dovoljna za pristojan život u zemlji, 44 odsto njih se izjasnilo da je plata od 80.000 do 130.000 dinara dovoljna za pristojan život, dok 54,1 odsto je reklo da je to više od 130.000 dinara. Samo 1,9 odsto smatra da je to plata do 80.000 dinara.
 
Podsetimo, nedavno je Centar za politike emancipacije objavio da bi plata koja pokriva osnovne socijalne i egzistencijalne potrebe radnika ili radnice i njihovih porodica u Srbiji iznosi 144.457 dinara.
 
Prema zvaničnoj statistici, građani koji žive u Novom Sadu su sa porezima i doprinosima zarađivali u proseku 158.763 dinara. Na nivou države, prosečna plata bez poreza i doprinosa iznosi 100.170 dinara.
 
Povećanje proseka vidljiv je i u medijalnoj zaradi, odnosno onom proseku zarade do koje je polovina stanovništva stigla u maju mesecu. Tako je prema novim podacima prikazano da je polovina stanovništva imala zaradu do 77.571 dinara, što je za skoro četiri hiljade više nego u aprilu.
 
Iz KOMS-a su podsetili na to da samo 27,5 odsto mladih koje je učestvovalo u ovom istraživanju zapravo ima platu koja je viša od 80.000 dinara i da samim tim mnogo procenata prima platu za koju smatra da nije dovoljna za pristojan život, preno Nova ekonomija.
 
Mladi su raspoloženi da idu na prakse, ali je samo 18 odsto praksi koje su obavili bilo plaćeno. Kada je u pitanju obrazovanje, mnogi nisu zadovoljni sistemom obrazovanja, ali dosta mladih je spremno da se, ukoliko na tržištu rada ne postoji potreba za njihovim obrazovnim profilom, prekvalifikuje.
 
Čak 58 odsto je dalo potvrdan odgovor na pitanje da li su spremni za prekvalifikaciju ukoliko na tržištu rada ne postoji potreba za njihovim obrazovanjem, 29 je reklo da ne zna, a 13 odsto "ne".
Mladi nisu toliko optimistični kada je u pitanju kupovina nekretnine, odnosno stana. Trećina njih misli da nekretninu neće moći sebi nikada da priušti, osim ukoliko ne dobije neko nasledstvo.
 
Onih koji misle da će moći stan da priušte do 30 godina života je 31 odsto, a onih koji misle da će to moći između 30 i 45 godine je nešto više-38 odsto.
 
O političkim stavovima mladih čitajte na OVOM LINKU.
  • Ahil

    13.08.2024 20:05
    .....
    Sta mladi u Srbiji znaju da rade za platu od 130,000 dinara?Aj' da tako postavimo stvari pa cemo posle redom.
  • Slađan

    13.08.2024 18:02
    I?
    130hiljade dok ne shvati šta je obaveza ,utrošena energija vreme i sve ostalo,tad neće bude dovoljno ,za pristojan život ti je plata od 200 do 300 hiljade ,a ovo sve ispod je bednooo dnooo. dva mlada tj.par treba da ima kola nova ili skoro nova ,svoj stan ,svoju slobodu i kreće matematika prosto ko pasulj.to što nas navikli da budemo glupi i naivno eee....
  • Statistika

    13.08.2024 12:35
    @Goran
    Ne, to je tvoja imaginarna slika koja oslikava čistu laž.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.