Država najavila da će se i BIA obračunati sa onima koji podižu cene: "Da hoće, već je mogla"

Premijer Srbije Miloš Vučević najavio je "obračun" države sa onima koji pune svoje džepove dok cenu tog bogaćenja plaćaju krajnji potrošači, odnosno građani.
Država najavila da će se i BIA obračunati sa onima koji podižu cene: "Da hoće, već je mogla"
Foto: Pixabay
Ipak, podeljena su mišljenja struke oko toga da li država treba da se meša u tržište.
 
Vučević je poručio da se istražuje ko sve učestvuje u nadogradnji cena na rafovima.
 
"Želimo da pokažemo narodu da to nije politika Vlade, da ne psuju predsednika ili Vladu kada vide da nešto košta ovoliko ili onoliko, već da znaju da iza toga stoje neki drugi ljudi", objasnio je premijer u obraćanju povodom 100 dana rada Vlade Srbije.
Vučević je naglasio da će se u tu akciju uključiti i Narodna banka Srbije, kao i Bezbednosno-informativna agencija (BIA).
 
"Srbija jeste prihvatila tržišnu privredu, ali tržišna privreda nije anarhija i ona ima pravila, nije to bezobalno područje. Ne morate da zaradite 100 novaca, možete da zaradite 80 novaca. Da vidimo mi ko se uvek tu umeće između onih koji proizvode i onih koji prodaju, ko pravi te dodatke na cene koje na kraju građani plaćaju, i ko hoće da poništi sve ono što kao država radimo na makroekonomiji", naglasio je on.
 
Ostaje nejasno na koga su se ove "pretnje" premijera tačno odnosile i na koji način bi država mogla da utiče na stanje na tržištu.
Ipak, ovo nije prvi put da se država meša u stanje na tržištu, jer smo prošle godine imali akciju "Bolja cena", u kojoj je država ograničila cene desetina namirnica.
 
Ekonomista Dragovan Milićević za Danas objašnjava da se formiranje cena u trgovini na malo sastoji od proizvođačke cene, marže veletrgovca, marže maloprodaje i PDV-a.
 
"U sistemu slobodnog formiranja marži za bilo kakve intervencije države nema mesta, jer je proklamovala načelo slobodnog formiranja cena, osim za određene kontrolisane proizvode gde su marže limitirane", navodi on.
 
Srpsko tržište je, kako dodaje, cenovno i organizaciono deformisano.
 
"Ne vidim razlog da se BIA uključuje u ove poslove osim ako ne postoji osnovana sumnja da se značajan deo trgovine odvija nelegalnim i neevidentiranim kanalima. Takođe, i ako se roba iz nelegalnih tokova pretvara u legalno, to je onda posao za institucije", smatra Milićević.
 
On ne vidi ni razlog da se NBS uključuje u ovu akciju.
 
"Prema Zakonu o NBS, njena aktivnost nije ni u kom slučaju vezana za sektor trgovine i politiku marži. Ako je premijer mislio na sređivanje tokova i uspostavljanje pravila igre u ovoj oblasti, onda ima smisla", kaže sagovornik beogradskog lista.
 
On dodaje da je prostor za nelegalne tokove ogroman.
 
"Koliko poslodavaca isplaćuje zarade radnicima mimo zakona na ruke, na koje ne plaća poreze i doprinose čime istima umanjuje osnovice za buduće penzije. Šta mislite da li prosečna plata u kompaniji koja pravi veliku dobit treba da bude 60 ili 70 hiljada. Sigurno da ne treba", naglašava Milićević.
 
Predsednik Udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović naglašava da nam nisu potrebni ni NBS ni BIA da bi se otrkrilo "zašto su cene u Srbiji najveće u regionu, a i među većima i u Evropi".
 
"Ministar Momirović je pre oko godinu dana najavio da je napravio dogovor sa trgovcima i da će cene da krenu nadole. Znači da su trgovci ti koji se pitaju kako će se kretati cene i kolike će biti. Kada se uđe u bilans uspeha tih trgovaca vidi se da neki imaju maržu i višu od 40 odsto", ukazuje on.
 
Gavrilović dodaje da ne vidi da je to posao za BIA, jer se, prema njegovim rečima, to dešava godinama unazad.
 
"Više to deluje kao najava nekog odlučnog poteza, kao umešaće se i NBS i BIA, a zapravo se neće desiti ništa, jer to može lako da se otkrije. Država ima mehanizme da reaguje i da utiče na stanje stvari ili bar da nam saopšti ko i kolike marže ima", navodi ovaj sagovornik.
On podseća i da imamo i gorivo koje je među najskupljima u Evropi.
 
"Za to upravo Vlada Srbije diktira cenu, kada bi se te cene ujednačile sa cenama u regionu, možda bi to poguralo i neke druge cene nadole, posebno one gde udeo goriva ima neko značajnije učešće", smatra Gavrilović.
 
On dodaje da država ako hoće, može da promeni stvari.
 
"Vlada Srbije prvo treba da krene od tih stvari koje može lako da uradi. Ako tu pokažu da su odgovorni prema građanima, onda bismo mogli da poverujemo da hoće da urade i nešto više od toga", zaključuje Gavrilović.
  • U stvari

    16.08.2024 14:29
    Sto znaci da je sve ovo udbasko maslo i da smo preplavljeni cinkarosima. I da je to domaca Spectra koja se finansira ucenama, iznudama i ostalim kriminalom
  • Telepčan NS

    16.08.2024 10:00
    Trojke
    Naoružane Trojke BIA, sa dugim cevima i fantomkama da krenu po pijacama da kontrolišu piljarice!! Ako ih nema dovoljno hitno da predsednik iz okvira svojih ovlašćenja, pomiluje svog jurišnika-Belivuka pa da i on krene u akciju!! Juriš!!!
  • XY

    15.08.2024 15:26
    pendrekom po cenama
    Ovo zvuči, BIA će da sredi stvar. A penzosi samo upijaju. To je kao da koristimo supersonične vojne avione i raketama gađamo staništa komaraca. Ima da naebu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.