Unija poslodavaca: Država bi trebalo da učini ustupak, u smislu smanjenja poreza i doprinosa

Pregovori o minimalnoj ceni rada za sledeću godinu počinju sutra.
Prema rečima članice pregovaračkog tima iz Unije poslodavaca Srbije (UPS) Ljiljane Pavlović stav poslodavaca uoči početka pregovora jeste da je minimalac neophodno povećati, ali da bi u tom slučaju valjalo smanjiti poreze i doprinose na zarade.
 
Ona je izjavila da je Unija poslodavaca i ove godine prethodno obavila anketu među svojim članstvom, kako bi se saznao stav samih poslodavaca a anketa je pokazala da 87 odsto poslodavaca smatra da bi bilo neophodno smanjiti poreze i doprinose na zarade kako bi privreda mogla da isplati povećanu minimalnu cenu rada.
"Prema onome što su poslodavci izjavili 35 odsto njih je protiv rasta minimalne cene rada. To nije iznenađujući podatak, jer je i u svim ranijim istraživanjima većina poslodavaca izrazila stav da minimalna cena rada treba da raste", rekla je ona.
 
Dodala je da je taj stav uvek uslovljen određenim očekivanjima od države koja se odnose na to da bi država trebalo da učini ustupak poslodavcima u smislu smanjenja poreza i doprinosa na zarade.
 
"To je ono što poslodavci u ovom trenutku očekuju od države. Većina jeste za rast minimalne cene rada, ali taj rast je svakako uslovljen očekivanjima da se umanji nivo poreza i doprinosa", precizirala je ona.
Navela je da još ne znaju kakav je stav države o ovom očekivanju poslodavaca i da bi sutra na prvom sastanku pregovaračkog tima trebalo da dobiju preciznije informacije i o tome.
 
"Ono sa čime ćemo mi izaći kada je u pitanju rast minimalne cene rada, su parametri koji se ne odnose samo na potrošačku korpu, koja je u fokusu kod sindikalnih organizacija, a za privredu su mnogo važniji neki drugi parametri, poput rasta bruto domaćeg proizvoda i rasta inflacije", istakla je Pavlović.
 
Unija poslodavaca ne želi da još izlazi sa konkretnom cifrom o tome koliko bi minimalac trebalo da iznosi, iako je ima, ali će, kako kažu, na osnovu informacija koje će sutra čuti od ostalih partnera, dakle države i sindikata, izaći sa konkretnim podatkom.
 
Inače, u anketi UPS od poslodavaca koji smatraju da ima uslova za povećanje minimalca, najveći deo, 19.8 odsto, smatra da je optimalno povećanje između 9.0 i 12 odsto.
 
Za povećanje do 5.0 odsto izjasnilo se 4.5 odsto, od 6.0 do 8.0 odsto se izjasnilo 12.4 odsto anketiranih, od 13 do 15 odsto prihvatilo bi 12.7 odsto anketiranih, a rast minimalca iznad 15 odsto podržava 17.8 odsto poslodavaca kojima je prihvatljivo povećanje minimalca.
 
Pavlović je istakla da bi kod povećanja minimalca koje je neophodno valjalo voditi računa o zaposlenima sa malim primanjima ali i o poslodavcima koji su u situaciji da isplaćaju minimalnu cenu rada.
"Ovo zato jer ako je suditi prema razgovorima koje smo imali sa njima i prema istraživanju koje smo uradili, prva mera koju bi doneli u slučaju rasta minimalne cene rada koji ne mogu da pokriju, jeste smanjenje broja zaposlenih. To bi svakako valjalo izbeći i ne bi trebalo dozvoliti da zbog povećanja minimalne cene rada neko ostane bez posla", naglasila je sagovornica Tanjuga.
 
U Uniji poslodavaca Srbije navode da najveći broj zaposlenih koji prima minimalac radi u uslužnim delatnostima, zatim građevinskoj industriji kao i u preradivačkoj industriji.
 
U ovogodišnjoj anketi UPS učestvovalo je 356 preduzeća, koja zapošljavaju više od 44.000 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.