Da li će biti još rudnika: Zlato kod Novog Pazara vredi oko 11 milijardi evra

Ukoliko bi se količina zlata za koju se procenjuje da postoji na Rogozni pomnožila sa trenutnom cenom zlata na berzi od oko 73.000 evra po kilogramu, dobila bi se suma od oko 11 milijardi evra.
Da li će biti još rudnika: Zlato kod Novog Pazara vredi oko 11 milijardi evra
Foto: Pixabay
Kako piše Nova ekonomija, na području planine Rogozne u blizini Novog Pazara nedavno je pronađena "zlatna žica" u kojoj, prema procenama kompanije "Zlatna reka Resources" ima nešto više od 150 tona zlata.
 
Ta kompanija će na području Rogozne najverovatnije moći da istražuje do 2026. godine, a ukoliko rezultati geoloških istraživanja budu pozitivni, a svi propisani uslovi ispunjeni, "Zlatna reka" može da podnese zahtev za eksploatacionu dozvolu Ministarstvu rudarstva i energetike, najranije sredinom 2030. godine.
Ukoliko bi se količina zlata za koju se procenjuje da postoji na Rogozni pomnožila sa trenutnom cenom zlata na berzi od oko 73.000 evra po kilogramu, dobila bi se cifra od oko 11 milijardi evra.
 
Stručnjak za investiciono zlato kompanije "Insignitus gold" Ljuba Jakić kaže da je najbitnije koliko u samoj rudi koja je pronađena na Rogozni zaista ima vrednog zlata.
 
"Ključno pitanje je koje je čistoće to zlato. Najbitnija je izdašnost rude, odnosno koliko iz jedne tone rude može da se izvuče zlata i koja je njegova čistoća", kaže Jakić.
On je objasnio da se, kada se iz jedne tone rude izvuku bakar, aluminijum, cink i slično, tek tada može pričati o stvarnoj količini zlata, ali i proceniti koliko ono ima karata, od nula do 24, piše Nova ekonomija
 
Zlato i kod Žagubice
 
Zlato na planini Rogozna nije jedino koje trenutno privlači pažnju javnosti, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u decembru 2022. ocenio "da nas je Bog pogledao" kada je otkriveno zlato u jednom od "najsiromašnijih delova zemlje".
 
Ispostavilo se da je reč o zlatu otkrivenom na lokaciji Čoka Rakita, u opštini Žagubica, koje se nalazi na padinama ispod Crnog vrha, u brdima između Bora i Žagubice.
 
Po svemu sudeći reč je o izuzetno bogatom lokalitetu, gde se navodno može dobiti gotovo čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem od 93 odsto. Zlato je na lokaciji Čoka Rakita otkrila kanadska kompanija Dundee Precious Metals INC (DPM), jedna od onih koje vrše istraživanja širom Srbije, uključujući i Projekat zlata Timok.
 
"Potencijalne rezerve značajne su sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije", rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u januaru 2023. godine.
 
Kompleksna tehnologija rudarenja
 
I pored toga što je DPM sa svojom ćerka firmom Avala Resources prisutan na prostoru opštine Žagubica od 2006. godine, radeći na Projektu istraživanja i eksploatacije rude zlata na potesu "Potaj Čuka – Tisnica", dugo nije bilo moguće naći nikakve informacije, saopštene ili publikovane, ni o hemijskom, ni o mineraloškom sastavu rude koju DPM namerava da eksploatiše.
 
Iz Studije "Prostorni plan područja posebne namene za eksploataciju zlata na istražnom prostoru 'Potaj Čuka – Tisnica' kod Žagubice" vidi se namera o otvaranju rudnika, o načinu eksploatacije i dobijanja zlata, sa natuknućem o prisustvu pirita u sastavu rude i njegovom mogućem uticaju na okolinu.
 
Hemijski i mineraloški sastav ležišta rude "Potaj Čuka – Tisnica" mogao se izvesti na bazi sastava dva bliska rudna tela, Tenka i Čoka Marin.
 
Naime, i u rudnom telu "Potaj Čuka – Tisnica" treba očekivati, pored zlata i srebra, i minerale bakra, cinka, olova, arsena, gvožđa (pirit i arsenopirit), kadmijuma, žive i nikla. Verovatno i još nekih obojenih metala.
 
Drugim rečima, i u ovom rudniku treba očekivati polimetaličnu rudu, čija eksploatacija i prerada mogu imati štetan uticaj po okolinu, ukoliko se ne primeni kompleksna tehnologija koja bi držala pod kontrolom sva jedinjenja hazardnih metala, koja nastaju u procesu ekstrakcije zlata.
 
Međutim, kompleksna tehnologija podrazumeva veća investiciona ulaganja, veće operativne troškove, kvalifikovanu radnu snagu, što bi sve uticalo na ekonomsku i ekološku održivost projekta.
O tome kako zlato za sada ostaje u Srbiji čitajte na OVOM LINKU.
  • 9

    21.08.2024 08:38
    Kakva pitanja KO ?
    "Pa zna se KO ovde krade . ON " ,ostali kraduckaju po malo ,a lupeži botovski su i svoju ghuzicu prodali za 10E i "senvić" ili vožnju iz rep šumske , kud neće državu kao i vođa im . I tako još od Kosovskog boja . Republika Kosovo koju je vožd poklonio Albancima i pri tome proterao sve Srbe i povukao ih iz institucija . O tome se sada ćuti umesto da mu se već po toj osnovi sudi i to "narodnim" sudom, a ne zbog predstojećeg litijašenja zajedno sa mantijašima koji nam na ovu sušu posJekoše šume . Iz NP F.gore svaki dan izađe po desetak duplih kamiona čiste bukovine . Bog sadio , a ovije siJeku .
  • ssss

    20.08.2024 16:31
    Balkan
    19.08.2024 • 22:09
    Zlato, bakar
    Nekada smo sami kopali pa preradjivali bakar, izdvajali zlato, bakar koristili izmedju ostalog za kablove pa smo kablove izvozili, e sada toga nema, upropastila braca sve posle onog medj nekima omrazenog Velikog Coveka sa boljom vizijom od mnogih danasnjih i proslih "vizionara", zato nam tako dobro ide. Gde su fabrike, putevi, zelznice, kanalizacije, vodovodi, poljoprivreda, stocarstvo, povrtarstvo, zdravstvo, skolstvo, ma nema sta ne fali. Cime se mi to danas najavise hvalimo ah da, rudarstvom bravo fenomenalno kako ste se samo setili, bravo. Ziveli

    Svvaka ti čast na komentaru, ali moram da dodam još ponešto i da odgovorim.Mi se danas hvalimo uglavnom sa sportistima, sa đokovićem, sa jokićem,sa vaterpolistima, sa pevačima i pevačicama, sa starletama, sa kućom velikog brata, sa farmom, sa navijačima koji diluju drogu i oružano se obračunavaju među sobom i naravno sa "sposobnim" političarima i kontraverznim biznismenima koji se obogatiše za svega nekoliko godina,eto to je srpska elita i to je budućnost srbije.
  • ssss

    20.08.2024 16:30
    Balkan
    19.08.2024 • 22:09
    Zlato, bakar
    Nekada smo sami kopali pa preradjivali bakar, izdvajali zlato, bakar koristili izmedju ostalog za kablove pa smo kablove izvozili, e sada toga nema, upropastila braca sve posle onog medj nekima omrazenog Velikog Coveka sa boljom vizijom od mnogih danasnjih i proslih "vizionara", zato nam tako dobro ide. Gde su fabrike, putevi, zelznice, kanalizacije, vodovodi, poljoprivreda, stocarstvo, povrtarstvo, zdravstvo, skolstvo, ma nema sta ne fali. Cime se mi to danas najavise hvalimo ah da, rudarstvom bravo fenomenalno kako ste se samo setili, bravo. Ziveli

    Svvaka ti čast na komentaru, ali moram da dodam još ponešto i da odgovorim.Mi se danas hvalimo uglavnom sa sportistima, sa đokovićem, sa jokićem,sa vaterpolistima, sa pevačima i pevačicama, sa starletama, sa kućom velikog brata, sa farmom, sa navijačima koji diluju drogu i oružano se obračunavaju među sobom i naravno sa "sposobnim" plitičarima i kontraverznim biznismenima koji se obogatiše za svega nekoliko godina,eto to je srpska elita i to je budućnost srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.

Ilon Mask na putu da postane prvi bilioner

Ilon Mask je trenutno najbogatija osoba na svetu, s neto bogatstvom od 251 milijardu dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a na putu je da postane prvi bilioner.