Organizacija Nova planska praksa: U priobalju Save planira se izgradnja 600 kula

Stručna organizacija Nova planska praksa saopštila je da se na širem području priobalja Save gradi ili planira skoro deset miliona kvadrata.
Organizacija Nova planska praksa: U priobalju Save planira se izgradnja 600 kula
Foto: 021.rs (ilustracija)
Kako su najavili, od toga će deo biti u 600 kula, visokih do 200 metara, uglavnom stambenog prostora.
 
Svega 3,2 odsto ili 320.000 kvadrata je namenjeno javnim sadržajima.
"U toku je rani javni uvid za izmene i dopune prostornog plana Beograda na vodi, koji se sada prostire od Terazijske terase do Ade Ciganlije, Bloka 18 i Brodogradilišta na novobeogradskoj strani", navedeno je u saopštenju.
 
Dodaje se da je reč samo o jednom od više od deset urbanističkih planova koji su usvojeni ili u izradi na širem prostoru obala Save.
Analiza Nove planske prakse je obuhvatila usvojene planove za projekat "Beograd na vodi" na desnoj obali Save i planove za blok 26, autobusku i železničku stanicu u bloku 42, planove za transformaciju fabrika IMT i FMO i zonu uz ulicu Tošin bunar i Heroja sa Košara na Novom Beogradu.
 
Zatim, od planova u izradi, analizom su obuhvaćeni planovi za transformaciju šire zone Brodogradilišta, blokove 18 i 68, tramvajski depo na Novom Beogradu, kao i širenje plana za područje Beograda na vodi na deo prostora opštine Čukarica i Novi Beograd. 
 
Planovi se, kako je navela ta organizacija, pojedinačno predstavljaju javnosti, ali ne postoje mehanizmi za praćenje njihovih kumulativnih efekata i javnost nema nikakav uvid u to kakve su posledice moguće na budući život u Beogradu.
 
Nova planska praksa je, kako se ističe, zbog toga uradila analizu onoga što se trenutno planira na širem području priobalja Save i razmera buduće izgradnje i utvrđeno je da planovi omogućavaju preko 600 kula visine od 50 do 200 metara.
 
"Ako to posložimo u kule, kakve trenutno niču u Beogradu, a po uzoru na 'Beograd na vodi', to bi moglo biti 20 novih kula 200 metara visine, 100 kula sa 100 metara visine i čak 500 prosečne visine 50 metara, koje će u potpunosti 'zazidati' šire priobalje reke Save", navela je ta organizacija.
Dodaje se da je to 20 novih kula kao Avalski toranj (204 metra) u sred Novog Beograda i priobalja, 100 novih zgrada Beograđanki, i 500 novih zgrada Geneksa.
 
"Iako se pojedinačni planovi formalno predstavljaju javnosti i dobijaju veliki broj primedbi građana tokom javnih uvida, sve osnovane primedbe se po pravilu odbijaju, dok praćenje efekata realizacije planova u potpunosti nedostaje. Intenzivno se gradi, mahom stambeni prostor, bez ulaganja u infrastrukturu, javne prostore, zelenilo i kvalitet životne sredine i života u gradu", navela je Nova planska praksa.
 
Zbog toga je pozvala javnost da se aktivno uključi u procedure planiranja grada, jer je to jedini način da se "ovako agresivna politika urbanog razvoja izmeni, u korist grada prilagođenog za kvalitetniji život".
 
Neophodno je, kako je navedeno, da javnost izrazi svoje potrebe i stanovišta u vezi s budućem planiranjem i izgradnjom grada, a vreme ranog javnog uvida daje prostor za to.
  • Zlatko

    21.08.2024 10:24
    Istorija koje se plašim
    Ovo je kao pod Patrijarhom Čarnojevićem, da možda nemaju globalni plan da celu južni deo države daju u obradu i zagađenje i izgrade naučno-fantastične gradove uz obalu reke koja će presušiti za koju godinu.....i naseliti one koji sve to prežive, mislim da je plan SEOBA......pa neka me demantuje činjenično bilo ko, bilo bi mi drago.
    Ali već su na prost način izmenili severni deo države, sada ide druga i završna faza.
  • Miloš

    20.08.2024 16:45
    10 miliona kvadrata? Al vam stručna analiza.sa koliko ste množili površinu izgradnje.Kule od 200 metara? Pa smanjite bre malo,mnogo je.
  • Zoran

    20.08.2024 13:03
    10 miliona kvadrata? U kom to državnom,gradskom planu je to predvodjeno?Po mom mišljenju to je izmišljotina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.

Ilon Mask na putu da postane prvi bilioner

Ilon Mask je trenutno najbogatija osoba na svetu, s neto bogatstvom od 251 milijardu dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a na putu je da postane prvi bilioner.