Nova pravila fakturisanja uskoro u primeni: Bez rešenja, rok kratak, a dokumentacija oskudna

Elektronske fakture se ponovo menjaju, a programeri koji moraju da ispune želje Ministarstva finansija već danima upozoravaju da za to nemaju dovoljno vremena.
Nova pravila fakturisanja uskoro u primeni: Bez rešenja, rok kratak, a dokumentacija oskudna
Foto: Pixabay
Kako piše Forbes Srbija, Ministarstvo finansija je, uz poruku da ide u susret unapređenju sistema elektronskog fakturisanja, početkom avgusta usvojilo nove pravilnike koji će se primenjivati od prvog dana septembra. 
 
Da bi ova pravila zaživela, programeri moraju da ih pretoče u softverska rešenja, a oni već danima upozoravaju nadležne da za to nemaju dovoljno vremena i traže da se primena odloži do Nove godine.
Iz Ministarstva finansija zasad nema nikakvih naznaka da bi mogli da usliše molbe privrede. A ako pri tome i ostanu, sasvim je moguće da će se podaci iz međusobnih transakcija firmi tih dana unositi – ručno. Reč je o desetinama tabela i polja.
 
Za mesečne obveznike PDV-a ova obaveza počinje od septembarskog obračuna PDV-a, a za tromesečne obveznike od oktobra. Najveća izmena odnosi se na potpuno novu obavezu evidentiranja prethodnog poreza u sistemu elektronskih faktura (SEF).
Tri poreske evidencije
 
Firme koje su u sistemu poreza na dodatu vrednost, kako pojašnjavaju upućeni, ovim izmenama će morati da vode treću poresku evidenciju. 
 
Najpre vode knjigu ulaznih i izlaznih računa, zatim poresku PO PDV prijavu, koja je zvanična poreska prijava. Oko nje su se svojevremeno lomila koplja države i stručne javnosti jer je uvela obavezu popunjavanja više od 180 polja. 
 
Nova pravila uvode i evidenciju prethodnog poreza. Sama struka nije uverena da će ona pružiti mnogo novih informacija državi.
 
I kada se pitanje svrsishodnosti ostavi po strani, programeri jednostavno ne stižu da spreme nove verzije programa koji omogućavaju funkcionisanje e-faktura. Za manje od dve nedelje morali bi da smisle softversko rešenje, da ga testiraju, isporuče klijentima i obuče ih kako da ga koriste.
 
U poslednji čas
 
Vlada je na samom početku avgusta usvojila Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o elektronskom fakturisanju i Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodatu vrednost. Stupili su na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. septembra 2024. godine
 
U Udruženju proizvođača softvera Srbije (UPSS) Forbes saznaje da su kroz saradnju sa Ministarstvom finansija imali informacije o karakteru izmena i dopuna mesec dana pre nego što su objavljene, ali su se ticale planova ministarstva na osnovu kojih nisu bili u mogućnosti bilo šta da rade.
 
"U očekivanju konačne verzije razvojne dokumentacije i testnog okruženja praktično dočekasmo poslednju nedelju pred planirano puštanje sistema u produkciju. Uz svo razumevanje za proceduralne radnje unutar Ministarstva finansija moramo izraziti zabrinutost članova UPSS zbog neprimereno kratkih rokova za detaljno izučavanje i implementaciju izmena u poslovne i računovodstvene programe koje proizvodimo", kaže Milan Oparnica, predsednik Udruženja proizvođača softvera Srbije za Forbes Srbija. 
 
Programeri navode taksativno spisak problema sa kojima su suočeni. Prvi su svakako kratki rokovi, ali nisu sigurni ni šta se sve od njih očekuje.
 
"Potrebno je analizirati zahteve Ministarstva finansija, napraviti plan izmena na postojećim softverima, programirati izmene u softveru. Zvanično objavljena dokumentacija Ministarstva finansija je oskudna i nepotpuna. Postoje pojmovi koji su nejasno definisani. Nedostaju objašnjenja i primeri evidencije nekih graničnih poslovnih zapisa", dodaje Oparnica. 
 
Kada završe prvu verziju rešenja, morali bi da je provere, odnosno testiraju izmene na softveru,
 
"To nije moguće sprovesti pošto Demo verzija SEF-a (sistema elektronski faktura) još uvek nije puštena u rad, tako da imamo prazan hod, a vreme teče. Veoma bitan problem, ne samo tehničke prirode, je instalacija novih verzija naših programa na opremu korisnika i njihova obuka za rad po novim pravilima. UPSS je pokušao u razgovorima sa Ministarstvom finansija da prolongira rokove za početak primene pravilnika ali predlog nije prihvaćen", ističe sagovornik Forbes Srbija.
Neophodno strpljenje
 
Programeri će, kako poručuju iz Udruženja, pomoći jedni drugima da se proces olakša, ali apeluju na Ministarstvo finansija sa jedne strane i korisnike njihovih programa sa druge, da razumeju da je pred njima komplikovan posao koji se mora uraditi u nenormalno kratkom roku.
 
"Ovo naročito važi za knjigovođe kojih se izmene i dopune najviše dotiču. Radićemo koliko god možemo brzo, ali nije realno da ćemo ceo posao završiti na vreme, jer je za ovako veliki projekat potrebno i više meseci da sve bude urađeno kako treba", zaključuju u UPSS.
 
Forbes Srbija je pitao i Ministarstvo finansija da li je realno očekivati produžetak roka, ali do objavljivanja teksta nisu dobili odgovor.
 
Poreski stručnjaci, u susret novim pravilima, uveliko reklamiraju seminare. Obećavaju da će zainteresovanim objasniti nove poreske kategorije, izmenjena pravila iskazivanja podataka o datumu obračuna PDV-a, izmene podataka o statusu subjekta.
  • Пера

    20.08.2024 19:57
    Систем
    У Немачкој су одустали од промене контног плана јер су схватили да је скупо све књиговође и порезнике обучити за нови контни план. Измене се праве само ако су баш неопходне и све се тестира веома дуго. Код нас су све нинџе: порезници, књиговође и програмери- паметнице из министарства осмисле неку непотребну компликацију, а сви имају рок до јуче да је примене, под претњом казне. Наше евиденције су ненормалне, најкомпликованије у Европи, без икакве потребе, осим да се лакше погреши. Ниједан глас разума не може да продре у министарство, где раде особе без дана радног стажа у привреди
  • Pera

    20.08.2024 17:47
    Na ovom se radi vise od godinu dana, usvojeno je sada posle silnih sastanaka i dogovora. Uvek kukanje 10 dana pre nego sto pocne primena necega. Najveci deo softvera vec radi bez ikakvih problema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.

Ilon Mask na putu da postane prvi bilioner

Ilon Mask je trenutno najbogatija osoba na svetu, s neto bogatstvom od 251 milijardu dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a na putu je da postane prvi bilioner.