Bolja cena, ali za koga: Tržište diktira, država preporučuje, građani štede

U Srbiji je hrana znatno skuplja nego u regionu, te će Vlada u narednih desetak dana saopštiti konkretne mere za pravičnije cene najpotrebnijih namirnica.
Bolja cena, ali za koga: Tržište diktira, država preporučuje, građani štede
Foto: Pixabay (ilustracija)
Koliko "pravične" mogu da budu, drugo je pitanje. Kao i koliko je građana Srbije prinuđeno da štedi na hrani, piše Vreme.
 
U četvrtak je održan sasatanak premirjera Srbije Miloša Vučevića sa predstavnicima najvećih trgovačkih lanaca. Cilj je, kažu, stabilizacija cena određenih prehrambenih proizvoda na tržištu u odnosu komšijske zemlje.
 
Premijer je istakao da su trgovački lanci važan činilac unapređenja životnog standarda građana, zbog čega je Vlada Srbije sa njima u stalnom dijalogu.
"Profit je okej, ali ja ne mogu da podržim ekstraprofit, iako ne mogu da kažem u ovom trenutku da trgovci imaju ekstraprofit. Neko u tom lancu ima profit koji bi mogao da bude za nijansu korigovaniji, a da mu ne bude ugroženo poslovanje", naveo je Vučević.
 
Podsetio je i da država postavlja osnovnu regulativu, ali da ne može da nameće cene proizvoda, jer ih tržište diktira, iako može da ih ponekad koriguje puštanjem robe iz robnih rezervi.
 
Lanci supermarketa sklapaju dogovore sa državama o sniženju osnovnih namirnica, dok istovremeno profitiraju koristeći geopolitičku situaciju.
"Inflacija pohlepe" je savremeni termin koji opisuje kako se određeni akteri na tržištu bogate, dok ostaje nejasno kako se "bolje cene" formiraju paralelno sa poskupljenjem goriva i struje.
 
Dogovor umesto zakona
 
Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva" rekao je ranije za Vreme da kada bi Ministarstvo trgovine želelo da se pozabavi viskom trgovačkim maržama, da bi to moglo da se uradi na drugi način.
 
"Ne vidim zašto bi se država dogovrala sa trgovcima i zašto bi se oni odricali svoje dobiti, osim ako nisu nečim uslovljeni. Bilo je takvih situacija sa bankama, kad su bili neki dogovori, obično su banke dobro prolazile. A bilo je i situacija kada su se menjali zakoni, pa banke postupe prema tome i to je već drugačije", kaže Gavrilović.
 
On je dodao da je problem što nemamo tržišnu inspekciju.
 
"Mi nemamo kontrolu. Nikada nije bilo u medijima da je tržišna inspekcija nekog kaznila, komisija za zaštitu konkurencije nikada nije kaznila nameštanje cena, dogovaranje… Bez toga sve drugo je besmisleno", kaže Gavrilović.
 
Dogovori Vlade i trgovoniskih lanaca doprineli smanjenju inflacije
 
Prošle godine u septembru sprovedena je akcija "Bolja cena – cena za narod" i trajala do je 31. decembra 2023.
Akcija je podrazumevala smanjenje cena 36 artikala iz 20 kategorija proizvoda, uglavnom prehrambenih, kroz promotivnu akciju.
 
Republički zavod za statistiku analizirao je akciju i zaključio da jeste usporila rast međugodišnje stope inflacije od oktobra do novembra u poređenju sa septembrom 2023. godine u proseku za oko 18,1 odsto ili za 0,3 procentna poena.
 
Nalepnice "Bolja cena" mogu se i dalje videti na pojedinim proizvodima u prodavnicama, ali u daleko u manjem obimu jer je zvanično imala ograničeni vek trajanja.
  • Deejan

    23.08.2024 20:48
    Imate internet
    Uporedite cene robe u istom marketu u Srbiji i drugim zemljama,jedan jedini je Lidl koji nas u Srbiji dere,ista roba kod nas je skuplja i to vise nego u Eu.Internet postoji ukucajte i uporedite cene u Hrvatskoj Madjarskoj i Austriji.Cesto to uporedim i mislim da smo mi najbogatiji po cenama.
  • Cijene u HR

    23.08.2024 18:48
    EU, EURO, SENGEN I NATO
    U Eurospina u Hrvatskoj: kilogram xxl smrznutog sumskog voca 3,3e. Quattro sladoled 1700 ml ili ravno 1kg talijanski 3,3e. Parmeggianno reggianno 1kg 17e. Grana padano 1kg 14e. Deterdzent za garderobu xxl 5 litara 4,99e. Punomasno svjeze mlijeko 3,5mm 0,9e. Talijanski prsut 400gr pakiranje izrezani 4,5 e. Talijanski prsut sa zasticenom oznakom izvornosti (parma) 13e kg. Juneci but 9e kg. Barbi lutka od 80cm koja pomice obrve 9,99e. Automobil na daljinsko upravljanje 40 cm 14e. Jogurt 1l 1e. Kava u zrnu talijanska 1kg 5,99e. Keksi danski u limenoj kutiji 750 gr 4,99e. Keksi talijanski 1kg 2,7e. Talijanske napolitanke 1kg 2,8e. Sok gusti 50% voca, kao Pago samo njihova robna marka 1l 1,3e. Pellate u limenci 0,7e komad. Talijanske spagete 1kg 1,6e, makaroni 1kg 1,3e. Kolaci rucno radjeni mix 1kg 6,99e. Pile cijelo 1kg 2,7e...
  • Marko

    23.08.2024 18:25
    Snabdevanje
    Ne ostaje nam drugo nego kad dobijemo platu kupiti evre iovako kodnas su povoljni pa otici u Madjarsku ili Hrvatski i snabdeti se namirnicama ,em su jeftinije a tako i kvalitetnije ,iovako dobijamo robu iz inostranstva drugog kvaliteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.

Ilon Mask na putu da postane prvi bilioner

Ilon Mask je trenutno najbogatija osoba na svetu, s neto bogatstvom od 251 milijardu dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a na putu je da postane prvi bilioner.