Stranci žure da kupe nekretninu u Grčkoj do 1. septembra: Evo i zašto

Odluka Grčke da poveća minimalni iznos ulaganja potreban za dobijanje Zlatne vize od 1. septembra dovela je do porasta međunarodnog interesovanja za kupovinu nekretnina u ovoj zemlji.
Stranci žure da kupe nekretninu u Grčkoj do 1. septembra: Evo i zašto
Foto: 021.rs
Kroz program Zlatne vize, stranci imaju pravo da steknu boravak u Grčkoj u zamenu za finansijska ulaganja, piše Shengen.News, a prenosi Euronews Srbija.
 
Kao deo napora da se izbore sa stambenom krizom, vlasti u Grčkoj su ranije objavile planove za povećanje minimalnog iznosa potrebnog za posedovanje Zlatne vize.
Odluku je objavio grčki premijer Kirjakos Micotakis, potvrđujući da će uslov za Zlatnu vizu biti povećan na 800.000 evra za ulaganja u nekretnine u najpopularnijim oblastima u zemlji.
 
"Ono o čemu razgovaramo sa ministrom finansija jeste dalje povećanje cenzusa za ulaganja u zlatnu vizu, a odnosiće se na sve oblasti gde su rente visoke. Može ići i do 800.000 evra", rekao je tada Micotakis.
Nove promene od 1. septembra
 
Od sledećeg meseca, minimalni iznos potreban za ulaganja u Solun, Mikonos i Santorini, kao i na ostrvima sa preko 3.100 stanovnika povećaće se sa 500.000 na 800.000 evra.
 
U drugim oblastima, bogati strani investitori će morati da plate 400.000 evra umesto 250.000 evra da bi kupili nekretninu i tako stekli pravo na boravak u zemlji kroz program Zlatne vize.
 
Sve nekretnine koje se prodaju moraju iznositi najmanje 120 kvadratnih metara. Pored toga, može se kupiti samo jedna nepokretnost kako bi se dostigao propisani prag.
 
Istovremeno, imanja koja se ne koriste kao domovi, imaće prag od 250.000 evra, koliko je predviđeno i za navedene nekretnine koje zahtevaju restauraciju.
Zlatna viza značajan podsticaj za privredu Grčke
 
Statistike grčkih organa koji se bave migracijama i azilom otkrivaju da je program Zlatne vize podstakao ekonomiju zemlje za skoro milijardu evra u prvih pet meseci prošle godine.
 
U maju ove godine, grčko ministarstvo za migracije i azil saopštilo je da se još uvek razmatra ukupno 9.478 zahteva za zlatnu vizu, sa ukupno 6.228 podnetih prijava prošle godine.
 
Podaci ministarstva pokazuju da povećanje minimalnog iznosa potrebnog za Zlatne vize nije uticalo na veliku potražnju za ovim programom.
 
Statistika Ministarstva je pokazala da je u prva dva meseca ove godine povećan broj novih zahteva za zlatne vize, za oko 1.300 zahteva više u odnosu na isti period 2023. godine.
  • Vrg

    27.08.2024 02:03
    Simo, sta nije jasni. Ljudi zure da dodju do zlatne vize dok je obavezna visina ulaganja manja nego sto ce biti za koji dan.
  • popaj

    27.08.2024 00:43
    evo letim da im dam 800000 evr
    evo letim da im dam 800000 evra grcka je uzas za porez mozes na maldive da letujes i zivis guzve uzas a da radis nemozes nista
  • Pera

    26.08.2024 18:47
    Sns bagra je glavna
    Sva sns kamarila je pokupovala celu nea kalikratiju sklanjaju svoje zbog litijuma jer ce ovde sve da zatruju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.