Vlasnik trgovinskog lanca o "Najboljoj ceni": Intervencija Vlade neuspeh privredne politike

Od 1. septembra se u 2.500 maloprodajnih objekata u Srbiji sprovodi akcija "Najbolja cena", kroz koju su snižene cene 700 proizvoda iz 81 kategorije.
Vlasnik trgovinskog lanca o "Najboljoj ceni": Intervencija Vlade neuspeh privredne politike
Foto: 021.rs
Budući da je u trgovinskim lancima krajem prošle godine, takođe na inicijativu Vlade Srbije, sprovođena akcija "Bolja cena" trgovci već imaju iskustva sa sličnom merom, piše Nova ekonomija.
 
Goran Kovačević, suvlasnik trgovina Gomex, jednog od lanaca koji je uključen u akciju, rekao je za Novu ekonomiju da ovakve akcije svakako imaju uticaj na poslovanje trgovinskih lanaca – i to negativan.
"Prošla godina je bila profitabilna, ali to je bio kratkoročni rezultat, izazvan pre svega inflacijom. Ova godina će biti značajno lošija, a ove mere će dodatno otežati (naše) poslovanje. Međutim, s obzirom na činjenicu da se ovakve situacije periodično ponavljaju, već smo svi navikli i svako ima neki svoj recept za saniranje finansijskih gubitaka",  kazao je Kovačević.
 
On smatra da je svaka slična intervencija zapravo neuspeh privredne politike, ali da nijedna vlada ne voli da priznaje svoje greške – pa tako ni Vlada Srbije.
 
"Vlada je verovatno svesna stvarne situacije, pa je pribegla srednjem rešenju, po kom nije zamrzla cene ili marže već postupa po 'dogovoru' sa trgovcima. To jeste manje zlo i za privredu i za državu, ali svakako nije ni način kako treba određivati cene proizvoda i uređivati tržište. Ali, većina država je sklona ovakvim populističkim merama. One daju neke kratkoročne efekte, svi se prave da nešto rade, ali to sigurno ne može biti način za očuvanje standarda stanovništva", smatra Kovačević.
On je poručio da ovakve aktivnosti ne mogu imati dugoročan uticaj na uređenje tržišta maloprodaje, te da poremećaji cena imaju mnogo dublje uzroke – koji se moraju sistemski rešavati.
 
"Uzroci su prilično vidljivi, ali njihovo rešavanje dovodi do ugrožavanja mnogih interesnih grupa. Ovako je lakše. Maloprodaja je prvo mesto gde se kupci susreću sa novim cenama – pa ju je najlakše okriviti za atak na džep kupaca", rekao je on.
 
Ekonomista Mihailo Gajić rekao je za Novu ekonomiju da ne treba tražiti ekonomsku logiku za sprovođenje "Najbolje cene", odnosno da je ona "prvenstveno političke prirode".
 
"Političari sa vremena na vreme mere svoj rejting, obraćaju pažnju na to šta njihovim glasačima predstavlja problem i pokušavaju taj problem da reše. Mi smo poslednje dve godine imali veliki porast cena hrane. To je i dalje jedna od stvari koja ljudima predstavlja veliki problem", rekao je on.
 
Gajić je naveo da političari vole kratkotrajne mere koje daju odmah rezultate i koji mogu da se vide, umesto da razmišljaju o dugoročnim merama koji će imati rezultate na duži rok – upravo zbog logike političkog ciklusa.
Govoreći o ekonomskim efektima ove akcije, Gajić kaže da se ovde radi o relativno malom broju dobara u prodaji – koji neće mnogo uticati na stopu inflacije.
 
"Sa druge strane, kako bi mogli da pokriju troškove svog poslovanja trgovinski lanci će samo povećati marže na drugim proizvodima koje budu prodavali", zaključuje Gajić.
  • /

    03.09.2024 21:29
    /
    'Preporučiti štedljivost siromašnima je i groteskno i uvredljivo. To je kao da savetujete čoveka koji gladuje da manje jede'
    oskar vajld
  • Izvidjac Futog

    03.09.2024 11:07
    Potpisani
    Potpisani sa Dodjos i Rale su sve rekli!
  • Steva

    03.09.2024 10:17
    Pa ti nemoj da se pridružio ovome,ko te tera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.