Mantra koju nadležni ponavljaju: Prosečna plata 1.400 evra do 2027. godine

Dok ministar finansija Siniša Mali najavljuje prosečnu platu od 1.400 evra, ekonomista Milan Kovačević kaže za "Vreme" da nije sve tako pozitivno u srpskoj ekonomiji, kao što Mali predstavlja.
Mantra koju nadležni ponavljaju: Prosečna plata 1.400 evra do 2027. godine
Foto: Pixabay
Poslanici Skupštine Srbije u ponedeljak, 23. septembra raspravljaće o predlogu rebalansa budžeta. Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je reč o pozitivnom rebalansu, pošto su zabeleženi prihodi veći za 133 milijarde dinara i da će se predlogom rebalansa taj novac rasporediti na poljoprivredu, zdravstvo, prosvetu, ali i Vojsku Srbije, piše RTS.
 
Istakao je da je cilj da se do 2027. godine prosečna plata poveća na 1.400 evra, a da prosečna penzija i minimalna zarada budu 650 evra.
 
Kako je dodao, prihodi nisu slučajni, a srpska ekonomija u prvih šest meseci ove godine zabeležila je rast od 4,3 odsto, čime je, kako je naveo, druga ekonomija u Evropi po stopi rasta.
Nije sve tako bajno
 
Ekonomista Milan Kovačević u razgovoru za "Vreme" naglašava da je uobičajena praksa u Srbiji da vlasti predstavljaju naizgled ogromne prihode, ali da je realnost nešto drugačija.
 
"Kod nas je običaj godinama unazad da se planiraju daleko manji prihodi nego što bi realno trebalo da iznose, pa se kasnije vlast pohvali o mnogo većim prihodima u budžetu. Ono što je važno jeste da je nama nepoznato koliki su rashodi i kako se oni menjaju", objašnjava Kovačević.
 
U poslednje vreme, kako kaže on, dve oblasti, zdravstvo i prosveta, u jako su teškom položaju, te je pitanje koliko će tačno više dobiti nakon rebalansa budžeta.
16 odsto više stranih investicija
 
Govoreći o stranim direktnim investicijama, Siniša Mali je rekao da je u prvih osam meseci 2024. godine zabeleženo 16 odsto više stranih direktnih investicija nego u istom periodu prošle godine koja je bila rekordna.
 
"I to sve u uslovima kada kriza i dalje traje. Sada vidite i ovaj potencijalni sukob na Bliskom istoku, konflikt u Ukrajini i dalje traje. Uprkos svemu tome, kada imate jednu Nemačku, koja polako, ali sigurno ulazi u recesiju, dakle srpska ekonomija dobro ide, dobro guramo i hoćemo na takav način da nastavimo", naglasio je Mali.
 
Kovačević, ipak, tvrdi da strane investicije trenutno nemaju nikakav uticaj na poboljšanje životnog standarda građana.
 
"Strane investicije nemaju nikakav direktan uticaj na naš budžet. One postepeno daju neke prihode, ali nisu stavka budžeta i ne utiču na građane", kaže Kovačević.
 
Država od jednih uzima, pa drugima daje
 
Mali je takođe istakao da će minimalna zarada biti povećana 13,7 odsto, odnosno sa 404 na 457 evra, čime je minimalna zarada izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom.
 
"Što se penzija tiče, uspeli smo da nađemo rešenje za molbu predsednika Vučića, dakle, povećanje penzija, da znaju naši najstariji sugrađani, idemo sa povećanjem od 10,9 odsto, tako da nastavljamo sa dvocifrenim povećanjem penzija iz godine u godinu. Ono što je veoma važno, već danas je prosečna penzija oko 390 evra, sa ovim povećanjem idemo na 435 evra", rekao je Mali.
Milan Kovačević, na pitanje o tome koliko je realno ispuniti ova obećanja, kaže:
 
"Budžet suštinski nije ništa drugo od skupa prihoda i rashoda. Čim se jedna stavka poveća, to samo znači da se od nekih građana i preduzeća uzima više, putem raznih doprinosa i dažbina, a za toliko se onda povećava zarada. To da država nekome daje veće plate i penzije je zavaravanje", kaže sagovornik beogradskog lista.
 
Redovno povećanje penzije, kako kaže, ne treba preterano da raduje starije građane, jer se penzije najviše povećavaju tako što je potrebno da se sve veća količina novca uplaćuje u Penzioni fond.
 
Ceo tekst Vremena čitajte OVDE.
  • Plaćač poreza

    22.09.2024 18:50
    Plata od 1400 eura je danas potrebna za život u Novom Sadu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija