"Skoro svi u regionu se voze jeftinije od nas": Pregled cena goriva u Srbiji i okolnim zemljama

Gorivo, evrodizel i motorni benzin će naredne nedelje ostati na istom nivu cena kao prošle nedelje, ali će takođe ostati i u vrhu u regionu.
"Skoro svi u regionu se voze jeftinije od nas": Pregled cena goriva u Srbiji i okolnim zemljama
Foto: 021.rs
Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), Srbija se nalazi na trećem mestu u regionu po ceni benzina i tečnog autogasa, a na drugom po ceni evrodizela, prenosi Danas.
 
Litar benzina BMB 95 u Srbiji košta 1,5 evro. Ubedljivo najskuplji su Albanija sa 1,77 evra za litar benzina i Grčka sa 1,75 evra.
Zato se svi ostali u regionu voze jeftinije od nas. U Sloveniji litar benzina košta 1,49 evra, u Mađarskoj 1,48 evra, a u Hrvatskoj 1,43 evra.
 
Najjeftiniji benzin je u Severnoj Makedoniji - 1,22 evra za litar.
U Srbiji na jednog benzinca dolaze dva dizelaša, a njihovi vozači plaćaju, da nema Albanije, najskuplje gorivo u regionu.
 
Stanovnike Albanije litar evrodizela košta 1,77 evra, dok građani Srbije plaćaju 1,62 evra.
 
U Sloveniji litar evrodizela košta 1,54 evra, a u Grčkoj 1,52 evra. Najjeftiniji dizel je u Severnoj Makedoniji - 1,1 evro, a u BiH 1,2 evra.
 
Cena benzina u Srbiji je 3,7 odsto viša od proseka regiona, a evrodizel je čak 15 odsto skuplji od proseka regiona.
Autogas u Srbiji košta 0,86 evra po litru i 17,35 odsto je skuplji od regionalnog proseka. Najskuplji su u Sloveniji (0,95 evra) i Mađarskoj (0,9 evra), a najjeftiniji i BiH i Albaniji, po 0,57 evra.
 
Inače, jedan od glavnih razloga skupog goriva u Srbiji su visoke akcize koje država uzima.
  • Alex

    29.09.2024 10:25
    Ekonomski pacov od zemlje
    Pa treba država da ima akcize vece od 30% od cene goriva… Sve više mi se ovaj tigar pretvara u pacovčinu koji parazitira nad gradjanina.
  • Kolle

    29.09.2024 10:13
    Nisu samo akcize u NISu su zarade preko 200000 dinara neto prosek
  • Dežurno gunđalo

    29.09.2024 09:39
    Što je gorivo u zemljama bivše SFRJ jeftinije to još bože pomozi, ali što je i kvalitetnije - e, to već nema nikakvog smisla i za to bi od NISa nadležni trebali da traže objašnjenje. Pričam iz ličnog iskustva. Pre par godina su keva i ćale putovali našim autom kod rodbine u Dubrovnik pa su usput kupili pun rezervoar goriva u Bosni. Sa tim gorivom su se i vratili i još smo se skoro mesec dana sa njim u rezervoaru vozili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija