NBS zadržala istu referentnu kamatnu stopu: Ostaje 5,75 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je referentnu kamatnu stopu na 5,75 odsto, na istom nivou ostale su i kamatne stope na depozitne i kreditne olakšice.
NBS zadržala istu referentnu kamatnu stopu: Ostaje 5,75 odsto
Foto: 021.rs
U saopštenju NBS se navodi da je Izvršni odbor prilikom donošenja odluke istakao da je referentna kamatna stopa od juna smanjena za ukupno 75 baznih poena i da će se efekti dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike manifestovati i u narednom periodu.
 
Na nepromenjenim nivoima zadržane su i kamatna stopa za depozitne olakšice od četiri i po odsto i za kreditne olakšice koja iznosi sedam odsto, saopštila je NBS.
Narodna banka Srbije navodi da je neophodno nastaviti sa sprovođenjem oprezne monetarne politike.
 
"I pored povratka inflacije u granice cilja i nastavka njenog kretanja u okviru ovih granica, neophodno je nastaviti sa sprovođenjem oprezne monetarne politike NBS imajući u vidu nepredvidivost makroekonomskih dešavanja u međunarodnom okruženju i rast geopolitičkih rizika, kao i njihov uticaj na svetske cene energenata i drugih primarnih proizvoda", saopštava NBS.
Dosadašnji rast cene sirove nafte na svetskom tržištu bio je ograničen, zahvaljujući pre svega dobroj snabdevenosti i znatnim zalihama na globalnom nivou, ali je izražena zabrinutost da bi dalja eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla da poremeti tokove nafte iz ovog ključnog izvoznog regiona i da dovede do znatnijeg rasta svetske cene nafte u narednom periodu, istakla je NBS.
 
To bi, kako je ocenjeno, moglo da se odrazi na inflaciju na globalnom nivou i tempo ublažavanja monetarnih politika centralnih banaka i uslove finansiranja na međunarodnom tržištu.
Izvršni odbor očekuje da će povećanje kreditnog rejtinga Srbije na nivo investicionog ranga od strane rejting agencije Standard&Poor’s doprineti nižoj premiji rizika zemlje i povoljnijim uslovima finansiranja, što će pružiti podršku daljem rastu raspoloživog dohotka za investicije i potrošnju, a time i privrednom rastu.
 
"Opreznost monetarne politike je takođe potrebna i zbog ovogodišnje domaće poljoprivredne sezone, koja je bila pod uticajem nepovoljnih vremenskih uslova i suše tokom letnjih meseci, što se odražava na smanjenu ponudu poljoprivrednih proizvoda i njihove više cene", procena je NBS.
 
Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 7. novembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Naprednjaci zadužuju i vašu decu

Rebalans je u velikoj većini uređenih zemalja standardna aktivnost, ustaljena praksa kojom država pri kraju godine precizira i u neznatnoj meri koriguje budžetom planirane rashode do kraja godine.