Poljoprivrednik iz Kisača: "U Srbiji, ljudi, nema krompira" - što dokazuje i uvoz

Krompir i paradajz ubedljivo prednjače kada je reč o količinama uvezenog povrća u ovoj i prošloj godini.
Poljoprivrednik iz Kisača: "U Srbiji, ljudi, nema krompira" - što dokazuje i uvoz
Foto: Pixabay
Od početka prošle godine, do kraja avgusta ove godine, u Srbiju je uvezeno krompira u količini od ukupno 78.153 tone, ukupne vrednosti 30,13 miliona evra. Količina uvezenog paradajza je manja, ali je iznos novca plaćen za njega više nego dvostruko veći.
 
Tokom protekle godine u Srbiju je uvezeno 196.440 tona povrća u vrednosti od 185,77 miliona evra, dok je za prvih osam meseci ove godine uvezeno 145.606 tona, u vrednosti od 141,04 miliona evra.
Krompir, paradajz, crni luk, paprika, krastavac, pasulj i boranija - nalaze se u vrhu lanjske i ovogodišnje liste najviše uvezenog povrća, kada je reč o količini (težini u tonama). Samo redosled malo varira, piše N1.
 
Lane smo količinski najviše uvezli krompira, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku dostavljeni portalu N1. Krompir je u Srbiju uvezen u količini od 48.313 tona, u vrednosti od 18 miliona evra.
U nešto manjoj količini, od 35.021 tone, uvezli smo paradajz koji smo platili više nego dvostruko u odnosu na krompir - 41,5 miliona evra.
 
Treći na listi uvezenog povrća po količini, odnosno težini je crni luk. Za 15.718 tona dali smo devet miliona evra.
 
Pasulj i boranija su četvrti na listi, u količini od 13.695 tona, u vrednosti od 19,2 miliona evra.
 
Petu poziciju drži slatka paprika - za 12.287 tona dali smo 16,9 miliona evra.
 
U 2024. prvi na listi - paradajz
 
Kada posmatramo uvoz povrća od početka ove godine, pa do kraja avgusta, najviše smo uvezli paradajza - 32.761 tonu u vrednosti od 34,77 miliona evra, pokazuju podaci RZS.
 
Sledi krompir - 29.840 tona u vrednosti od gotovo 12 miliona evra, potom 11.257 tona krastavaca, u vrednosti većoj od 10,3 miliona evra.
 
Na četvrtom mestu je crni luk - 10.560 uvezenih tona koje smo platili četiri miliona evra.
 
Pasulj i boranija su na petom mestu, za prvih osam meseci ove godine uvezli smo 8.904 tone, u vrednosti od 12,6 miliona evra.
Poljoprivrednik: "U Srbiji, ljudi, nema krompira"
 
Početkom oktobra je jedan od poljoprivrednika koji su sa traktorima izašli na puteve ukazao upravo na problem proizvodnje krompira, ali i na višegodišnji zahtev poljoprivrednih proizvođača - dizel bez akciza na pumpama.
 
"Ja sam ratar-povrtar. U aprilu mesecu sam potrošio 100 litara po hektaru. I onda navodnjavam akcizom sa gorivom od 200-180 dinara. To nije normalno. Imam 20 hektara krompira. Znate li šta je ostalo od krompira ove godine? Posle ovih toplotnih udara dva meseca, od krompira je ostala ljuska i skrob - ništa. Krompir će se morati uvoziti. U Srbiji, ljudi, nema krompira. To ljudi ne znaju. Znate koliko je uloženo u krompir? Dva miliona košta seme i četiri miliona košta đubrivo", ukazao je početkom oktobra Janko Hrčan iz Kisača.
  • Sole

    22.10.2024 16:55
    Krompir
    Domaći krompir ima ukus do oktobra (dok se ne proda onaj iz subotičko-horgoške peščare), a posle toga ga treba zaobilaziti u širokom luku jer ima ukus krompirove klice. To je tako već godinama, pa ovaj poljoprivrednik i nije rekao ništa novo (i da mu nije propao, ne bi vredeo nizašta osim za stočnu hranu). U Srbiji ne znaju proizvesti ni krompir, ni beli luk, ni crveni luk, pa ni kupus (ove jeseni nemamo šta ukiseliti, pa i to treba uvoziti).
  • Realista

    21.10.2024 20:18
    @ Bb 21.10.2024 • 12:54
    A šta ti misliš, da se uvozi prva klasa proizvoda, onih najzdravijih?
  • U čudu

    21.10.2024 15:47
    Fenomen
    Interesantno je da imamo više nego kad smo radili punom parom.Meni je to enigma. Kanda je istinita ona narodna skovana na osnovu stogodišnjih iskustava Bolje džabe sedeti nego džabe raditi.
    Smejali ste se parizeru a nekada je on bio pojam za spremanje ne baš jeftinih toplih sendviča.Danas se jede avokado, lososi i svašta nešto čudnog naziva a većina skupih namirnica je svrstana u nezdrave , štetne i kancerogene što olakšava situaciju.Mnoga jela se spremaju sa pavlakom .Posna se jedu jer su zdrava ali se zamaste da budu lepša.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija