Koja li je tajna: Kineske kompanije dominantne na tržištu u Srbiji

Novi podaci Agencije za privrede registre (APR) pokazuju da kineske kompanije ostvaruju svojevrsnu "dominaciju" u Srbiji.
Koja li je tajna: Kineske kompanije dominantne na tržištu u Srbiji
Foto: 021.rs (Ilustracija)
To se najviše odnosi na sfere rudarstva, ali i građevine, gde su među prvih pet kompanija sa najvećim profitom prošle godine, bile čak tri iz Kine, piše Danas.
 
Među 100 privrednih društava, prema prihodima koje su ostvarili u 2023. godini, među prvih 10 nalaze se dve kineske kompanije – Ziđin Majning na petom sa prihodom od 131,4 milijarde dinara i Ziđin Koper na osmom mestu sa 119,1 milijardi.
 
Ako se gleda lista 100 kompanija prema neto dobitku, ove dve kompanije se tu nalaze u još užem krugu, odnosno u prvih pet.
"Ziđin Majning" našao se na drugom mestu ove liste i to sa profitom od 82,3 milijarde dinara, dok se "Ziđin Koper" našla na petom mestu sa 19,2 milijarde dinara dobiti.
 
Kineske kompanije dominiraju i listom kompanija sa najvećim rastom poslovnih prihoda prošle godine, jer su na njoj od prvih pet, čak tri iz Kine, piše Danas.
 
Prva je ubedljivo "Čajna civil inženjering konstrakšn" kompanija, koja je uvećala svoje prihode za 180,1 odsto u odnosu na 2022. godinu. Na trećem mestu ove liste nalazi se kineska kompanija "Mint", koja je uvećala svoje prihode za 114 odsto, a na četvrtom mestu je "Čajna rejlvej" sa 110,8 odsto većim prihodima u odnosu na godinu pre.
 
Najveći rast profita prošle godine, u odnosu na 2022. godinu, ostvarila je kinske fabrika "Mint". Sa 74 miliona 2022. godine dobit je skočila 20 puta, na 1,5 milijardu dinara prošle godine.
U sektoru građevine, takođe su se među prvih pet kompanija sa najvećim neto dobitkom prošle godine našle i tri iz Kine.
 
Na drugoj poziciji te liste našla se kompanija "Čajna rejlvej" sa dobitkom od 4,6 milijardi dinara, zatim "Jinšan konstrakšn" na trećoj poziciji sa 3,5 milijarde i na petoj poziciji "Čajna frst hajvej inženjering" sa nešto više od 3,3 milijarde.
 
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić za Danas kaže da ovo nije iznenađenje. Ipak, kako on navodi, za razliku od drugih stranih kompanija, Kinezi uglavnom dovode svoje radnike.
 
Međutim, tu imamo neku drugu vrstu prosperiteta, dodaje on.
 
"Ti njihovi radnici koji dolaze moraju negde da žive i da plaćaju smeštaj, kao što moraju i da kupuju hranu. Dakle, oni ovde troše novac. Kada se to uporedi, dođe negde na isto", smatra Savić.
 
Ekonomista Danilo Šuković smatra da je pogrešna strategija oslanjanja na kineske firme koje su problematične.
 
"Pre svega su štetne što se tiče ekologije, a nisu ni neki svetski vrh u pogledu tehnoloških rešenja. To su sve faktori koji neće doprineti razvoju Srbije kako bi to bilo da smo se drugačije orijentisali. I mislim da će ta greška u stretegiji biti jako skupa", upozorava sagovornik Danasa.
 
Krivca za to Šuković vidi u donosiocima odluka.
 
"Greška je onih koji biraju strane investitore, koji daju uslove i koji kineskim i korejskim firmama dozvoljavaju da radnici nose pelene, umesto da rade na dostojanstven način", ukazuje on.
Umesto da imamo kompanije koje će koristi veštačku inteligenciju, kako kaže, mi smo opredeljeni pretežno na manuelne delatnosti.
 
"Nama ne treba da bude cilj da dovlačimo strane investitore koji će da eksploatišu naše resurse i izvoze sirovine i to po cenu ekologije, već da kod nas dolaze kompanije koje će ovde plasirati savremenu tehnologiju i koje će podsticati tehnološki razvoj", zaključuje Šuković.
  • Goran NS

    25.10.2024 11:24
    šifra je:
    KOLIKI JE MOJ DEO?
  • Браничевац

    25.10.2024 11:11
    @Miki

    Ти изгледа не гледаш другу страну медаље, да смо пали у дужничко ропство кинезима, и да се држава распродаје њима! Јел си чуо за луку Бар, да је сад она кинеска? Тако ће и сва источна Србија бити изгледа кинеска кад стигну на наплату сви кредити на наплату којима они граде по Србији, јер Србија те паре нема!
  • mićko

    25.10.2024 10:54
    žuti mravi..
    Kinezi kupili 5 pilana u Sremu.Izgleda da će šume da odu za dug..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Firma iz Abu Dabija zvanično kupila Jetel

Grupa PPF, u čijem vlasništvu je i operator Jetel, uspešno je zaključila proces prethodno najavljene prodaje više od 50 odsto akcija svojih kompanija u Srbiji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.