Lečić više nije član komisije Filmskog centra Srbije: Udruženja se pobunila protiv njega

Branislav Lečić je podneo ostavku na mesto člana komisije Filmskog centra Srbije (FCS) za izbor našeg kandidata za Oskara.
Kako saznaje Danas, ovo se desilo nakon pritiska tri strukovna filmska udruženja – Asocijacije filmskih reditelja Srbije, Udruženja scenarista Srbije i Udruženja filmskih producenata Srbije, a na njegovo mesto imenovana je Dara Džokić.
 
Sve ovo desilo 15. i 16. avgusta u kratkoj i korespodenciji između tri udruženja i Upravnog odbora FCS-a, u koju je Danas imao uvid.
Najpre su udruženja Upravnom Odboru FCS – u uputila dopis povodom formiranja "muške" komisije za srpskog kadidata za "Oskar" i imenovanja Branislava Lečića za jednog od članova komisije u kome su zahtevala njegovo neopozivo isključenje, kao i da na njegovo mesto dođe Dara Džokić.
 
"Smatramo nedopustivim da se na bilo kojim pozicijama odlučivanja nađu osobe u čijem prisustvu se veliki deo naših koleginica ne oseća bezbedno, tako da ovim putem želimo da pošaljemo nedvosmislen zahtev Upravnom odboru Filmskog Centra Srbije da svoju odluku opozove, isključi Branislava Lečića iz komisije, a da u komisiju, u skladu sa civilizacijskim vrednostima, na njegovo mesto dođe glumica Dara Džokić, koja je i bila predložena", navodi se u dopisu tri strukovna udruženja.
Ona su UO FCS dala rok od 24 sata da uvaži njihove zahteve i da izda saopštenje za javnost u kome će se jasno reći da je Branislav Lečić isključen iz komisije nakon njihovog zahteva, kao i da pismo tri strukovna filmska udruženja prenesu u celosti.
 
UO FCS-a odgovorio je udruženjima da su dobili pismo od Branislava Lečića u kome ih obaveštava da ne može da učestvuje u radu komisije i da želi da se iz nje povuče.
 
"Upravnom odboru Filmskog centra Srbije danas stiglo pismo Branislava Lečića potpisano 15. avgusta 2024. godine u Grčkoj, kojim Upravni odbor FCS obaveštava da ne može da učestvuje u radu Selekcione komisije i traži da UO FCS konstatuje njegovo povlačenje iz Komisije. S tim u vezi, obaveštavamo vas da je UO FCS na današnjoj sednici konstatovao ostavku Branislava Lečića i na njegovo mesto u komisiji imenovao Daru Džokić", navodi se u odgovoru UO FCS-a udruženjima.
 
Saopštenje za javnost o isključenju Branislava Lečića i zahtev da se dopis tri filmska udruženja objavi u celosti su izostali.
 
U dopisu, Asocijacija filmskih reditelja Srbije, Udruženje scenarista Srbije i Udruženje filmskih producenata Srbije, ističe da su "neprijatno iznenađeni činjenicom da u sastavu komisije za izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar, imenovane od Upravnog odbora Filmskog Centra Srbije, nema ni jedne koleginice".
 
"Istovremeno jedan od članova komisije je glumac Branislav Lečić koga je jedna od naših koleginica optužila za silovanje, druga za pokušaj silovanja, dok je treća odbila da bude sa njim u kadru zbog neprijatnog događaja iz prošlosti. Imajući sve ovo u vidu, iako nije pravosnažno osuđen, članovi naših Udruženja odlučuju da veruju žrtvama i žele da se koleginice iz struke na prvom mestu osećaju bezbedno u svom radnom okruženju", istakla su ova udruženja. 
Odluku da se na poziciju odlučivanja pozove Branislav Lečić, dodaju, čovek koji je u javnosti prepoznat kao neko ko je ugrozio tuđu bezbednost i slobodu, smatraju "neprihvatljivom jer je to direktna poruka svim koleginicama da je njihov telesni integritet i glas nebitan, te da ih treba ućutkati".
 
Da podsetimo, pre dva dana FCS saopštio da komisiju čine Dimče Stojanovski, producent, direktor fotografije i reditelj; Darko Bajić, reditelj; Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije; filmski kritičar Božidar Zečević; glumac Branislav Lečić; scenarista Đorđe Milosavljević i Dejan Dabić, filmski kritičar i reditelj.
  • Temerinac

    17.08.2024 12:08
    Ostao mi je pozitivno upamćen prošle godine u jeku nejakog Vučića i lobiranja SNS komentatora u medijima da je Srbija opkoljena i da mora da prizna Kosovo i sličnih izdajničkih priča koje nisu prošle kod naroda. U jednom intervjuu te 2023 god se javio Lečić i izjabvio da je Kosovo Srbija i da nesme biti nikakvog popuštanja. Sve posle toga me ne zanima za mene je Lečić pozitivan lik, naravno i dobar glumac, a ove glasine što neki proturaju o njemu baš me briga.
  • Limanac

    17.08.2024 10:53
    Cemu progon dok i ako ne bude pravosnazno osudjen?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.