Microsoft procenio: 8,5 miliona računara širom sveta pogođeno krahom IT sistema

Microsoft procenjuje da je oko 8,5 miliona računara širom sveta pogođeno nedavnim globalnim padom sistema.
To je prvi put da je kompanija objavila razmere problema koji bi mogao biti najgori sajber događaj u istoriji, piše Euronews.
 
Na zvaničnom blogu Microsoft navodi da, iako je prekid pogodio manje od jednog procenta računara sa Windows operativnim sistemom, "široki ekonomski i društveni uticaj toga ukazuje da se Crowdstrike koristi u mnogim kompanijama koje upravljaju ključnim servisima".
Pad je izazvan neispravnim ažuriranjem koji je izdala antivirusna kompanija Crowdstrike, zbog čega je došlo do prestanka rada Windows operativnog sistema.
 
Od četvrtka do petka došlo je do zastoja avionskog saobraćaja na mnogim aerodromima, a neki poslovni objekti nisu mogli da koriste plaćanje platnim karticama. 
Izvršni direktor kompanije "Crowdstrike" Džordž Kurc izvinio se zbog haosa i saopštio u petak da je kompanija objavila ispravljenu verziju ažuriranja, što je omogućilo postepeni povratak računara u normalu, ali je upozorio da bi moglo da prođe "neko vreme" pre nego što svi sistemi ponovo normalno prorade.
 
"Nisam toliko iznenađen što je incident izazvao ozbiljne posledice na svetskom niovu. Pretpostavljam da me je malo iznenadilo što je uzrok softversko ažuriranje iz ugledne kompanije za sajberbezbednost", rekao je Kjeran Martin, bivši načelnik Nacionalnog centra za sajberbezbednost Velike Britanije.
 
"Dugo smo govorili o krhkosti fundamentalnih delova interneta, jer su ti mali delovi aktivnosti i infrastrukture u osnovi svega i ako oni pođu naopako, to može imati zaista ozbiljne posledice na svetskom nivou", dodaje Martin.
 
U međuvremenu, Sali Voker, bivša načelnica sajber odeljenja britanske obaveštajne i bezbednosne organizacije GCHQ, kaže je da je pad sistema ukazao na razmere toga koliko se većina ljudi oslanja na kompjutere i razorne posledice koji kvarovi poput ovog mogu da imaju.
 
"To pokazuje da živimo u svetu zavisnosti i ranjivosti i da se prekid može i hoće desiti. IT je u srcu naših svakodnevnih funkcionisanja, poslova, ekonomija, svega u našim životima. Zato će se ovakve stvari dešavati i dalje", kaže Voker. 
 
Ona upozorava i na "zlonamerne" aktere koji će iskorištavati nejasnoće i konfuziju vezane za ovaj prekid rada.
 
Sličnu poruku preneo je i Nacionalni centar za sajberbezbednost Velike Britanije, koji je upozorio fizička i pravna lica na pokušaje fišinga.
 
Takođe, nemačka vladina agencija za IT bezbednost upozorila je da sajberkriminalci pokušavaju da iskoriste situaciju preko fišinga, lažnih sajtova i drugih prevara, kao i da je u opticaju "nezvanični" kod softvera.
Međutim, uprkos razmerama problema, Voker kaže da se registri rizika nisu promenili.
 
"Naše razumevanje toga šta može poći naopako ne menja se zbog ovakvog incidenta. Realnost je da rizik postoji svaki dan", rekla je ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija