Novi Starlink sateliti su znatno sjajniji od prvih: To može biti problem

Nova generacija Starlink satelita kompanije SpaceX, koja je dizajnirana za direktno povezivanje sa pametnim telefonima, pet puta je sjajnija na nebu u odnosu na prve lansirane satelite.
SpaceX planira da formira "komunikacijski toranj za mobilne telefone u svemiru" pomoću više hiljada DTC (direct-to-cell) satelita oko Zemlje, koji će omogućiti povezivanje s nemodifikovanim telefonima "kad god korisnik vidi nebo". 
 
Međutim, veći luminozitet ovih DTC satelita u odnosu na obične Starlinkove satelite delimično je rezultat toga što kruže oko Zemlje na visini od 350 kilometara u odnosu na površinu, što je niže u odnosu na "tradicionalne" Starlink internet satelite i njihovu visinu od 550 kilometara.
U januaru ove godine, samo nekoliko dana nakon lansiranja šest DTC satelita u orbitu, SpaceX je koristio jedan od njih za slanje tekstualnih poruka. Potom je u maju kompanija obavila uspešan videopoziv i saopštila da radi s T-Mobileom kako bi se takva usluga ponudila kupcima već ove godine. 
 
Sada se u niskoj Zemljinoj orbiti nalazi više do 100 DTC satelita, uključujući 13 koji su lansirani prošle godine. Nakon uspešnog testiranja prve serije DTC-a u martu, SpaceX je zatražio izmenu svoje licence od Američke federalne komisije za komunikacije kako bi mogao da koristi do 7.500 DTC satelita u niskoj orbiti.
U vreme sprovođenja istraživanja, SpaceX još nije primenio svoje rutinske tehnike ublažavanja sjaja DTC-ova, koje uključuju prilagođavanje njihovog kućišta i solarnih panela kako bi se smanjio deo svemirskih letelica osvetljen Suncem, rekao je vodeći autor Entoni Malama za Space.
 
Kejt Tajs, menadžerka SpaceX-a je u januaru priznala da će DTC sateliti biti svetliji od običnih Starlink satelita, ali je dodala da kompanija namerava da sarađuje s astronomima kako bi procenila uticaj satelita na njihova zapažanja pre nego izvrši hardverska podešavanja koja bi mogla da učini DTC-ove manje svetlim.
 
SpaceX je počeo da koristi tehnike ublažavanja sjaja na običnim Starlink satelitima 2020. godine nakon što su astronomi izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog tragova satelita koji se prevlače preko fotografija teleskopa, što ih čini neupotrebljivim. Pre lansiranja satelita, kompanija sada koristi dielektričnu površinu nalik ogledalu i postavlja je na donju stranu svakog Starlink satelita kako bi pomogla u reflektovanju sunčeve svetlosti u svemir umesto da je rasprši prema Zemlji. Nakon lansiranja se vrše dodatna prilagođavanja satelita i solarnih panela kako bi se dodatno smanjio sjaj. Ove tehnike su zajednički veoma efikasne i smanjuju osvetljenost Starlink satelita za faktor 10.
 
Ako SpaceX primeni ove tehnike ublažavanja sjaja na DTC satelite, koji veličinom otprilike odgovaraju običnim Starlink satelitima, oni će i dalje biti 2,6 puta svetliji, navodi se u istraživanju. Međutim, dok su DTC sateliti svetliji, oni se i kreću brže u Zemljinoj senci od običnih, što bi moglo smanjiti njihov negativan uticaj na astronomska posmatranja.
 
"Vidim to kao kompromis u parametrima, a ne kao apsolutno bolju/goru situaciju", kazao je Džon Barentajn iz kompanije "Dark Sky Consulting".
 
On sumnja da radio emisije koje emituje antene DTC-a mogu ometati radio frekvencije zaštićene za astronomiju jer sateliti komuniciraju sa Zemljom preko radio signala, ali nemaju namenski spektar za to.
 
Naučnici se slažu da je osiguravanje povezanosti s udaljenim regijama u svetu važan cilj, ali brzina kojom se sateliti lansiraju u svemir zabrinjava većinu njih i to ne samo zbog sjaja koji uništava fotografije. Više od milion satelita mogli bi uskoro ući u prostor oko Zemlje, koji je već prepun napuštenih svemirskih letelica, potrošenih raketa i miliona sitnih delova otpada koji lete velikim brzinama. Ove krhotine predstavljaju pretnju za satelite koji omogućavaju internet usluge, navigaciju i praćenje vremena, a nekada i po astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
Čak i ako uspemo da izbegnemo katastrofu u orbiti odgovornim deorbitiranjem starih satelita, mnogi naučnici su zabrinuti da broj objekata koji kruže oko planete i dalje mogu napraviti štetu. Kada se deorbitiraju, oni bi mogli stvoriti značajan protok metala koji bi mogao promeniti hemijski sastav Zemljine atmosfere.
 
"Efekti na astronomiju samo su vrh ledenog brega. Zakoni za svemir napreduju presporo kako bi se nosili s ovim i trenutno nemamo mnogo čemu pozitivnom da se radujemo. Ako novo svemirsko doba na kraju prođe loše, istorija na njega neće gledati blagonaklono", zaključio je Barentajn.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija