NASA odlaže slanje nove posade u svemir: Kupuje vreme da analizira problem sa Boingovom kapsulom

NASA je odlučila da odloži novo lansiranje letelice, dok na Međunarodnoj svemirskoj stanici neplanirano dugo boravi posada koja je tamo došla u pokvarenoj Boingovoj kapsuli.
NASA odlaže slanje nove posade u svemir: Kupuje vreme da analizira problem sa Boingovom kapsulom
Foto: Beta/AP
Zvaničnici kažu da će im odlaganje kupiti vremena da dodatno analiziraju probleme sa tom letelicom.
 
Svemirska agencija je saopštila da lansiranje leta kompanije SpaceX sa četiri astronauta odlaže iz avgusta za najranije 24. septembar.
Zvaničnici kažu da će im to dati dodatnog vremena da analiziraju probleme sa potisnicima i curenjem koji su pogodili Boingovu kapsulu Starlajner pošto je ona u junu poletela sa Zemlje.
 
To je prvi Boingov let u svemir sa ljudskom posadom.
Test-piloti Starlajnera Bač Vilmor i Sunu Vilijams sada su tačno dva meseca na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a trebalo je da se vrate na Zemlju sredinom juna.
 
NASA odmerava opcije za vraćanje astronauta-veterana kući, a među njima je povratak SpaceX kapsulom.
 
"NASA i Boing nastavljaju sa procenom spremnosti svemirske letelice, i još nema odluke u vezi sa povratkom Starlajnera", saopštila je američka svemirska agencija.
Na stanici samo dva doka mogu da prime američke kapsule sa astronautima, i trenutno su oba doka zauzeta, pa bi jedan od njih trebalo da bude ispražnjen pre nego što SpaceX sa posadom krene u svemir.
 
Rusija na stanici ima svoja parking mesta za Sojuz-kapsule.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija