Devojčica iz Srbije radiće na razvoju i lansiranju satelita u Indiji

Srbija se uključila u međunarodni projekat "ShakthiSAT", čiji je cilj da podstakne devojčice iz celog sveta za istraživanja svemira i svemirsku tehnologiju.
Devojčica iz Srbije radiće na razvoju i lansiranju satelita u Indiji
Foto: Pixabay
Najbolja kandidatkinja iz Srbije radiće u Indiji na razvoju i lansiranju satelita, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.
Projekat će predvoditi indijski startap "Space Kids India" koji je, po navodima Ministarstva, poznat po pionirskim aktivnostima u projektovanju, izgradnji i lansiranju satelita.
Za ambasadorku Srbije u tom programu imenovana je predsednica Društva astronoma Srbije Monika Jurković koja će biti zadužena za "realizaciju STEM radionica sa devojčicama iz Srbije, s ciljem da im se omogući dublje razumevanje svemirskih istraživanja i tehnologija, uključujući i izradu 'kjub satelita'" - malih, četvrtastih, stranice ne duže od 10 santimetara i lakših od dva kilograma.
 
"Najbolja kandidatkinja iz Srbije će dobiti jedinstvenu priliku da se pridruži grupi od 108 devojčica iz raznih zemalja sveta koje će u Indiji raditi na razvoju i lansiranju novog satelita, što je značajan korak za Srbiju u promociji međunarodne saradnje u oblasti svemirskih istraživanja, kao i u podizanju kapaciteta i interesovanja mladih za nauku i tehnologiju", stoji u saopštenju.
Projekat "ShakthiSAT" ima za cilj da okupi 12.000 devojčica iz 108 država da bi učestvovale u revolucionarnim svemirskim misijama kojima se podstiče međunarodna saradnja, prevazilazeći granice i kulturne razlike u ime nauke i istraživanja, piše u saopštenju.
  • Bravo

    13.08.2024 21:07
    Podrška
    Posle svih vesti o prelepim misterioznim plavušama, brinetama i ostalim koje su sinoć "grmele" na slavlju olimpijaca, čestitam devojčici iz Srbije koja će na ovaj način upoznati svemir.
  • Klara Cetkin

    13.08.2024 21:05
    Bravo, bravo, bravo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija