OpenAI: Iranska grupa putem ČetGPT-a pokušala da utiče na izbore u SAD

Kompanija OpenAI saopštila je da je uklonila naloge članova iranske grupe.
OpenAI: Iranska grupa putem ČetGPT-a pokušala da utiče na izbore u SAD
Foto: Pixabay
Kako su naveli, ova grupa je koristila softver ČetGPT (ChatGPT) kako bi kreirala sadržaj kojim je nameravala da utiče na američke predsedničke izbore.
 
Iranska grupa je u operaciji Storm-2035 koristila softver veštačke inteligencije kompanije OpenAI kako bi generisala sadržaj o kandidatima američkih izbora, sukobu u Gazi i prisustvu Izraela na Olimpijskim igrama, a zatim ga je delila preko naloga društvenih mreža i veb stranica.
Istraga kompanije za veštačku inteligenciju koju podržava Majkrosoft pokazala je da je ČetGPT korišćen za generisanje dugih članaka i kraćih komentara na društvenim mrežama, piše britanski list Gardijan.
 
Većina identifikovanih postova na društvenim medijima dobila je malo ili nimalo lajkova, deljenja ili komentara, a kompanija nije videla naznake da se veb članci dele preko društvenih medija, navodi se u saopštenju OpenAI.
Nalozima je zabranjeno korišćenje usluga veštačke inteligencije koju je kompanija razvila i ona da prati aktivnosti za bilo kakve dalje pokušaje uticaja na politiku.
 
Ranije u avgustu kompanija Majkrosoft je izvestila o obaveštajnim podacima o pretnjama koju predstavlja iranska mreža Oluja-2035, koja se sastoji od četiri veb stranice maskirane kao novinske kuće.
 
U izveštaju se navodi da mreža aktivno angažuje grupe američkih glasača na suprotstavljenim krajevima političkog spektra.
Angažman se gradi "polarizujućim porukama o pitanjima kao što su predsednički kandidati u SAD, prava LGBT i sukob Izrael-Hamas".
 
OpenAI je u maju saopštio da je otkrio i zaustavio tajne operacije koje su pokušavale da iskoriste njene modele za "obmanjujuće aktivnosti" širom interneta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija