Sajber kriminalci koriste dečje igre kao mamac: Meta su deca gejmeri

Deca gejmeri su sve više na meti sajber kriminalaca, koji popularne dečje koriste kao "mamac", pokazuje novo istraživanje.
Sajber kriminalci koriste dečje igre kao mamac: Meta su deca gejmeri
Foto: pixabay
Broj jedinstvenih korisnika na meti sajber kriminalaca, koji koriste popularne video igre kao mamac, porastao je za 30 odsto u prvoj polovini 2024. godine, saopštili su iz kompanije "Kasperski" koja je sprovela istraživanje o sajber kriminalu koji targetira mlade gejmere.
 
Istraživači su otkrili da je bilo više od 6,6 miliona napada, od kojih je većina bila povezana sa igrama poput Minecrafta, Robloxa i Among Us.
Sajber kriminalci koriste popularne igre kako bi prevarili mlade gejmere, često nudeći lažne skinove (odeća ili oklop za heroja u igrici koji mu poboljštavaju veštine) i nagrade u zamenu za lične podatke.
 
Od 18 video igara odabranih za ovo istraživanje, pokrenuto je više od tri miliona pokušaja napada pod maskom igre "Minecraft", koja je odabrana verovatno na osnovu popularnosti igre među gejmerima, tvrdi stručnjak za bezbednost u kompaniji "Kasperski" Vasilij M.
Kolesnikov ističe da se veće stope uspešnosti napada mogu pripisati uočenim trendovima u oblasti opšte sajber bezbednosti tako što prate popularne trendove i pokreću lukavije napade, iskorišćavajući trenutnu agendu i kreirajući manje očigledne šeme, umesto da koriste generičke napade.
 
"Tokom našeg istraživanja, videli smo da napadi na decu postaju uobičajeni vektor aktivnosti sajber kriminalaca. Zato je važna edukacija o sajber higijeni i upotreba pouzdanih rešenja za sajber bezbednost je neophodna u izgradnji bezbednosti dece u onlajn okruženju, kao i negovanje njihovog kritičkog razmišljanja, kao i odgovorno ponašanje na mreži i snažno razumevanje rizika", naglasio je M. Kolesnikov.
Kako se u istraživanju navodi, sajber kriminalci sve češće koriste veštačku inteligenciju kako bi sofisticiranije personalizovali napade uz pomoć automatizovanih alata.
 
U istraživanju se navode i primeri prevara koje su sada aktuelne, a to su prevare zloupotrebe igre "Pokemon GO" i igre "Valorant" kroz koje prevaranti privlače pažnju dece da bi im ukrali akreditive i podatke o kreditnoj kartici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija