NASA danas lansira letelicu na Jupiterov mesec, stiže u orbitu za šest godina

NASA će na Jupiterov mesec lansirati robotsku letelicu na solarni pogon u nameri da sazna da li je ta ledom okovana planeta sa ogromnim podzemnim okeanom nastanjiva.
NASA danas lansira letelicu na Jupiterov mesec, stiže u orbitu za šest godina
Foto: Pixabay, YouTube/NASA
Robotska letelica "Evropa Kliper" na solarni pogon, biće lansirana raketom "SpaceX Falcon Heavy" iz Svemirskog centra "Kenedi" u Kejp Kanaveralu.
 
Ona će nositi devet istraživačkih instrumenata a nakon što pređe 2,9 milijardi kilometara u sklopu putovanja koje bi trebalo da traje oko pet i po godina, "Evropa Kliper" bi u orbitu oko Jupitera trebalo da uđe 2030. godine.
 
Nakon odlaganja lansiranja zbog uragana Milton, NASA je odredila provizorno vreme lansiranja danas u 12.06 časova po američkom, odnosno, u 18.06 časova po srednjeevropskom vremenu.
Tražimo uslove za život
 
Naučnici su jako zainteresovani za okean sa slanom tečnošću s obzirom na to da su prethodna istraživanja pokazala da je smešten ispod ledene kore Jupiterovog meseca.
 
"Imamo vrlo uveljive dokaze da na Evropi postoje uslovi za život, no moramo da odemo tamo da bismo se u to i uverili", rekla je naučnica Boni Burati iz NASA Laboratorije za mlazni pogon koja je i zamenica projektnog naučnika misije. 
 
Ona je naglasila da misija kreće u potragu za uslovima za život.
 
"Želela bih da istaknem da mi ne krećemo u misiju otkrivanje života, već samo tragamo za uslovima za život", rekla je Burati.
Robotska letelica "Evropa Kliper" je najveći svemirski brod koji je NASA ikada napravila za jednu planetarnu misiju, dugačak je oko 30,5 metara, širok oko 17,6 metara i težak oko šest tona.
 
Ova letelica je veća od košarkaškog terena zbog svojih pozamašnih solarnih polja za prikupljanje sunčeve svetlosti kojima se napajaju naučni instrumenti, elektronika i ostali podsistemi.
 
Trebalo bi da proleti pored Marsa a zatim da se vrati na Zemlju, koristeći gravitaciju svake Planete da bi povećala svoj zamah, poput praćke.
 
Tri glavna cilja misije su da izmeri spoljašnji sloj leda "Evrope" i njene interakcije s podzemnim okeanom, da se istraži i odredi sastav Jupiterovog meseca i da se odredi njegova geologija.
 
U trogodišnjem razdoblju NASA planira planira da realizuje 49 bliskih preleta svojom letelicom do Jupiterovog meseca.
 
Prečnik "Evrope" je oko 3100 kilometara na ekvatoru, što je otprilike 90 posto prečnika našeg Meseca. Veruje se da je ledeni sloj Jupiterovog meseca debeo između 15 i 25 kilometara i da pluta površinom okeana koji je dubok između 60 i 150 kilometara.
 
"Kliper će biti prva ovakva misija koja će nam omogućiti da procenm i okarakterišemo nastanjivost nečega što bi se moglo smatrati najčešćom vrstom naseljenog sveta u našem Svemiru", rekla je Đina DiBrađo, vršiteljka dužnosti direktora odseka za planetarnu nauku NASA-e.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija