VIDEO "Odštampana" prva 3D kuća u Čileu: Robot napravio zidove za samo 29 sati

Univerzitetski tim iz Čilea napravio je prvu betonsku kuću pomoću robotskog 3D štampača i upisao se u istoriju moderne arhitekture u Latinskoj Americi.
VIDEO "Odštampana" prva 3D kuća u Čileu: Robot napravio zidove za samo 29 sati
Foto: Pixabay
Pri izgradnji kuće od oko 30 kvadratnih metara korišćen je Atenea-UBB štampač i KUKA KR120 industrijski robot za brzo kreiranje kompaktne kuće.
 
Industrijski robot je iskorišćen za sipanje sloja po sloja betona za izgradnju zidova i taj posao je uradio za samo 29 sati, a zatim su bila potrebna dva dana za sastavljanje zidova, javlja agencija Rojters.
Univerzitetski tim iz Čilea izgradio je ogromnu betonsku kuću 3D printerom i to je prva takva zgrada u Latinskoj Americi.
 
Klaudija Munjoz sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Biobiu, koji je ovog meseca predstavio projekat, rekla je da kuća ima sedam zidova koji su u potpunosti štampani u njihovoj laboratoriji.
 
Kuća je postavljena u naselju Toreones u gradu Konsepsionu na zemljištu koje pripada privatnoj građevinskoj kompaniji koja se uključila u projekat. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

ChatGPT dobio aplikaciju za Windows

Kompanija OpenAI trenutno testira aplikaciju za ChatGPT namenjenu operativnom sistemu Windows, ali zasad je dostupna samo korisnicima koji plaćaju ovu uslugu.