VIDEO: Teksas dobija prvi hotel na svetu napravljen 3D štampanjem

Izgledom liči na bilo koji drugi 3D štampač, osim što je veličine krana i što sloj po sloj gradi hotel u teksaškoj pustinji, prenosi Rojters.
VIDEO: Teksas dobija prvi hotel na svetu napravljen 3D štampanjem
Foto: Screenshot (Youtube/Reuters)
Dodaje da će Teksas dobiti prvi takav hotel na svetu.
 
"El Cosmico", postojeći hotel i kamp na periferiji grada Marfe u američkoj saveznoj državi Teksas, širi se. Grade se 43 nove hotelske jedinice i 18 stambenih kuća na zemljištu od 24 hektara, a sve uz pomoć 3D štampača.
To je prvi hotel na svetu izgrađen 3D štampanjem, kaže vlasnica "El Cosmica" Liz Lambert i partneri iza projekta - kompanija za 3D štampu ICON iz Ostina u Teksasu i arhitekte iz grupe "Bjarke Ingels". Lambert je rekla da 3D tehnologija omogućuje neviđenu kreativnost.
 
"Većina hotela je ograničena unutar četiri zida, a često gradite istu jedinicu iznova i iznova. Nikad nisam mogla da gradim s tako malo ograničenja i s tolikom fluidnošću...Samo zaobljene linije, kupole i parabole. Ludo je graditi na taj način", rekla je Lambert.
Jedinice sada mogu da imaju arhitektonske karakteristike koje bi inače bilo preskupe za repliciranje u velikim razmerama i s tradicionalnom izgradnjom, istakla je vlasnica El Cosmica.
 
U izgradnji su prve dve prizemne jedinice sa zidovima visine 3,7 metara, od kojih je jedna trokrevetni stambeni prostor, a druga jednostavna hotelska soba. Zakrivljeni, bež zidovi štampaju se pomoću ICON-ovog Vulcana, 3D štampača širine 14,2 metra, visine 4,7 metara i težine 4,75 tona. Tehničar štampe nadzire Vulcan koji svojom robotskom rukom i mlaznicom obavlja posao na gradilištu.
 
 
"Mastilo" ovog 3D štampača je poseban materijal na bazi cementa nazvan Lavacrete, smesa dizajnirana za čvrstinu, pristupačnu izradu i štampanje. Direktor i osnivač ICON-a Džejson Balard rekao je kako radnici prilagođavaju i mešaju sastojke u zavisnosti od vremenskih uslova.
 
"Čarolija se događa u dodacima koji nam omogućuju da nastavimo da štampamo", rekao je Balard, dodajući kako vlažnost, temperatura i zračenje utiču na ponašanje materijala, pa čak i na konačnu boju.
 
Otkrivene i cene u hotelu
 
ICON takođe radi na projektu stambenog naselja u blizini grada Ostina, koje će takođe biti građeno uz pomoć tehnologije 3D štampanja.
Dugoročno, 3D gradnja bi mogla zameniti neke kvalifikovane radnike, rekao je Milad Bazli, predavač nauka i tehnologije na Univerzitetu Čarls Darvin u Australiji.
 
"Mislim da će s društvenog stajališta i u pogledu dekstva na privredu i ekonomiju, posebino na lokalna radna mesta i u udaljenim područjima, to biti jedan od izazova koji moramo uzeti u obzir kada govorimo o metodi 3D štampanja", rekao je Bazli.
 
Proširenje El Cosmica trebalo bi biti da bude završeno do 2026. godine. Cene hotelskih jedinica će se kretati između 200 i 450 dolara po noći.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Ljudi dolaze u ovaj grad da umru

Neki ostanu samo nekoliko dana, drugi čekaju decenijama, ali mnogi stariji indijski hinduisti mirni su i uvereni da će im hodočašće ka smrti doneti večni mir.