Lokalizmi između osmeha i nesporazuma: Šta je Sara zapravo htela da saopšti drugaricama?

Žensko prijateljstvo je oduvek poznato po otvorenosti i želji da se sve, od najsitnijih svakodnevnih dešavanja do složenih emotivnih dilema, deli sa bliskim drugaricama.
Lokalizmi između osmeha i nesporazuma: Šta je Sara zapravo htela da saopšti drugaricama?
Foto: Samsung
U takvim razgovorima, čak i one najsitnije reči ili izrazi mogu nositi značajnu težinu, a neretko se lokalizmi i specifični izrazi iz različitih krajeva koriste kao način da se prenese pravo raspoloženje i kontekst situacije. 
 
Kada prijateljice iz različitih gradova podele priče, često se dogodi da neka od njih naiđe na izraz koji joj nije poznat, što ume da dovede do dodatnih nesporazuma, ali i osmeha.
 
Tako je bilo i u ovom razgovoru između Sare iz Niša, Nine iz Sremske Mitrovice i Tamare iz Šapca. Iako je Sara kroz smeh rekla da je sve počelo flertovanjem, ubrzo je shvatila da Nemanja "lupeta", a Tamara je pokušala da razjasni situaciju. 
 
Ovakvi razgovori, puni lokalnih izraza, često dovode do malih nesporazuma među prijateljicama iz različitih krajeva. Razgovor Sare i njenih drugarica, u kom je Sarin nesuđeni dečko glavna tema, možemo videti u nastavku.
 
Zbog čega je Nemanja učinio Saru zbunjenom možete pronaći OVDE.
 
Lokalizmi, kao što smo videli u razgovoru Sare i njenih prijateljica, mogu ponekad biti izazov za potpuno razumevanje, a posebno među ljudima iz različitih gradova koji ne koriste iste izraze. 
 
Međutim, sa novom opcijom "Circle to Search", ne morate više pauzirati razgovor da biste pretraživali značenje nepoznatih reči. Dovoljno je da zaokružite reč i odmah ćete dobiti objašnjenje, omogućavajući vam da pratite razgovor bez prekida i bolje razumete izraze koji su vam do tada bili nepoznati. Na ovaj način, svaki razgovor postaje još bogatiji i zanimljiviji.
 
"Circle to Search" je funkcija na Samsung pametnim telefonima koja vam pomaže da brzo pretražite na telefonu ono što vidite na ekranu, bez obzira na to da li se radi o tekstu, fotografiji ili video zapisu. 
 
Zadržite Dugme početak (Home button), zatim zaokružite konkretnu reč ili objekat prstom ili S-pen olovkom i pokrenućete Google pretraživanje, a samim tim i dobiti rezultate u sekundi. Pratite korake sa sledećih fotografija:
 
  
Zahvaljujući ovoj opciji možete sada, ne napuštajući tekst, saznati šta znače reči koje vam nisu jasne. Putem Circle to Search opcije saznajte ko je kome šta hteo da kaže. Pokušajte, iznenadićete se.
 
Inače, opcija "Circle to Search" dostupna je na sledećim modelima telefona S24 Ultra, S24+, S24, S23 Ultra, S23+, S23, S23 FE, S22 Ultra, S22+, S22, S21 Ultra, S21+, S21, Z Fold6, Z Fold5, Z Fold4, Z Fold3, Z Flip6, Z Flip5, Z Flip4, Z Flip3, A55 5G, A35 5G, A54 5G, A34 5G, kao i na tabletima Tab S9 Ultra, Tab S9+, Tab S9, Tab S9 FE+, Tab S9 FE, Tab S8 Ultra, Tab S8+ i Tab S8.

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

ChatGPT dobio aplikaciju za Windows

Kompanija OpenAI trenutno testira aplikaciju za ChatGPT namenjenu operativnom sistemu Windows, ali zasad je dostupna samo korisnicima koji plaćaju ovu uslugu.