VIDEO: Vagner se kreće ka Moskvi, ruska vojska "sprovodi borbene akcije" u Voronješkoj oblasti

Grupa Vagner zazela je vojne objekte Rusije u gradu Voronjež, koji je severno od regiona Rostov, a ruska vojska odgovara borbenim akcijama.

"Vojska je prešla na stranu naroda", objavila je plaćenička grupa, javlja CNN, prenosi N1.

Ruska vojska sprovodi "borbene" operacije u Voronješkoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, a nalazi se na oko 600 kilometara južno od Moskve, objavile su lokalne vlasti.
 
"U okviru antiterorističke operacije na teritoriji Voronješke oblasti, oružane snage Ruske Federacije sprovode potrebne operacionalne i borbene akcije", preneo je preko Telegrama regionalni guverner Aleksander Gusev.

U Moskvi službe ubrzano skidaju bilborde grupe Vagner, piše The Spectator Index.

BBC javlja da se Vagner kreće ka Moskvi.
 
 
Vorenjež se nalazi na pola puta između glavnog grada Moskve i Rostova na Donu, ruskog grada za koji plaćenička grupa Vagner tvrdi da je zauzela. Britansko Ministarstvo odbrane navelo je da je Vagner "gotovo sigurno" zauzeo ključne lokacije u Rostovu na Donu.
 
Prema navodima tog ministarstva svađa je eskalirala u "direktnu vojnu konfrontaciju" i navodi se da su snage grupe Vager "prešle iz okupirane Ukrajine u Rusiju na najmanje dve lokacije".
 
"U narednim satima, lojalnost ruskih snaga bezbednosti, a posebno ruske Nacionalne garde, biće ključna za to kako će se kriza odigrati", navelo je resorno ministarstvo.
 
U međuvremenu, ruska policija izvršila je raciju u Vangerovim kancelarijama u Sankt Petersburgu.
 
"Policajci su ušli u Vagnerov centar u Zolnaja ulici u Sankt Peterburgu", saopštili su lokalni mediji.
 
 
Ruski predsednik Vladimir Putin priznao je danas u obraćanju naciji da je situacija "teška" u Rostovu na Donu, gde je šef paravojne grupe Vagner koji je pozvao na pobunu protiv ruskih snaga, objavio da kontroliše vojne objekte, uključujući aerodrom.
 
"Odlučne mere će biti preduzete da se stabilizuje situacija u Rostovu na Donu. Ona je i dalje teška", izjavio je Putin u specijalnom video obraćanju naciji povodom delovanja grupe Vagner.
Putin je rekao da su "organi vojne i civilne uprave de fakto blokirani" u tom gradu na jugu Rusije gde se nalazi ruska vojna komanda za ofanzivu u Ukrajini. 
 
Ruski predsednik je u obraćanju rekao da je delovanje šefa grupe Vagner "izdaja" i obećao da će "braniti narod" i Rusiju.  
 
Telegram grupa povezana s grupom Vagner reagovala je na Putinov govor i navela da je predsednik napravio pogrešan potez, prenosi Index.hr.
 
"Utoliko gore za njega. Uskoro ćemo imati novog predsednika", navedeno je u objavi Telegram kanala koji se povezuje sa Vagnerom.
 
  • Nikola

    24.06.2023 21:42
    Jedin spas za ruski narod je da skine diktatora i zločinca sa vlasti!
  • Alex

    24.06.2023 16:30
    !!!!!!!
    krece gradjanski rat u rusiji...... slava ukrajini !
  • Tinkerbell

    24.06.2023 14:19
    Pa šta ćemo sad, koga na mural, koga prekrečiti, koga će sada BIA da prati, jaaaao muke naše...Nema sumnje da je sve to zakuvao NATO da bi naše male rusofile zabolela glava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Jak zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros region istočne Turske, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).