Lavrov: Istražujemo da li Zapad stoji iza pobune Vagnera, SAD kažu da nisu bile uključene

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da ruske vlasti istražuju jesu li zapadne specijalne službe bile uključene u subotnju pobunu Vagnerovih plaćenika.
Lavrov: Istražujemo da li Zapad stoji iza pobune Vagnera, SAD kažu da nisu bile uključene
Foto: Beta/AP
Lavrov je dodao kako je razgovarao s američkim ambasadorom u Moskvi, koji mu je rekao da Sjedinjene Države nisu bile uključene u oružanu pobunu.
Kako je izvestila ruska državna novinska agencija TASS, Lavrov je dodao da se SAD nada sigurnosti ruskog nuklearnog arsenala.
Takođe je citirao američkog ambasadora koji je rekao da je subotnja pobuna Vagnerovih plaćenika unutarnja stvar Rusije, prenosi Index.hr.
 
Podsetimo, pobunu Vagnera u subotu predvodio je Jevgenij Prigožin, donedavno bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina čije su snage najvećim delom odgovorne za uništenje i okupaciju ukrajinskog grada Bahmuta.
Vagner nastavlja operacije u Maliju i Centralnoafričkoj Republici
 
Ruska paravojna grupa "Vagner" nastaviće da deluje u Maliju i Centralnoafričkoj Republici, izjavio je danas ruski ministar Sergej Lavrov i dodao da subotnja pobuna te grupe u Rusiji neće uticati na ruske odnose sa saveznicima.
 
"Pripadnici Vagnera deluju u Maliju i Centralnoafričkoj Republici kao instruktori. Taj rad će se, naravno, nastaviti", rekao je Lavrov u intervjuu za kanal RT.
 
Ruski ministar je rekao da su te dve zemlje tražile od Rusije i "Vagnera" pomoć u obuci vojnih instruktora pošto su ih "napustile Evropa i Francuska".
 
Zapad smatra da je "Vagner" instrument uticaja Rusije samo u njenom interesu u nadmetanju s drugim interesima iz Evrope. Ta oružana grupa je optužena za zloupotrebe i za otimanje prirodnih resursa Afrike.
 
Lavrov je rekao da oružana pobuna vođe Vagnera Jevgenija Prigožina i njegovih ljudi raspoređenih u Ukrajini neće ništa promeniti u odnosima Rusije s njenim saveznicima, dok su odnosi Rusije za celim Zapadom već uništeni.
  • Marko

    26.06.2023 21:11
    Ah, opet taj zli zapad.
  • lavor

    26.06.2023 18:28
    Lavorov nešto istražuje?
  • Pedja

    26.06.2023 18:17
    Raspad sistema
    Posle 500 dana od početka agresije na Ukrajinu, koja je trebalo da bude završena za nekoliko dana, u Rusiji vlada totalno rasulo. Prosto je neverovatno da jedna plaćenička vojska, sastavljena velikim delom od kriminalaca, može ozbiljno da uzdrma Rusiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet