Prigožin prvi put nakon pobune: Cilj marša na Moskvu nije bio da svrgnemo vlast

Osnivač ruske plaćeničke formacije Vagner Jevgenij Prigožin oglasio se danas prvom porukom na internetu otkako je prihvatio da zaustavi marš svojih najamnika na Moskvu.
Rekao je da su dva faktora uticala na njegovu odluku.
Kako prenosi CNN, Prigožin je u audio poruci naveo da je želeo da izbegne prolivanje ruske krvi i da je marš bio demonstracija protesta, bez namere da se u zemlji menja vlast.
"Tokom noći prešli smo 780 kilometara, i do Moskve nam je bilo ostalo oko 200 kilometara", rekao je šef Vagnera, iako nema dokaza da su njegove snage prišle toliko blizu glavnom gradu Rusije.
 
Prema njegovim rečima, "nijedan vojnik na terenu nije ubijen".
 
"Žalimo zbog toga što smo bili prinuđeni da pucamo na avion, ali taj avion je bacao bombe i napao nas projektilima", rekao je Prigožin.
 
Kako je objasnio, svrha marša na Moskvu bilo je da se predupredi "uništenje" privatne vojne kompanije Vagner i da se "privedu pravdi oni koji su svojim neprofesionalnim akcijama počinili ogroman broj grešaka tokom specijalne vojne operacije".
 
On je objavio 11-minutnu audio poruku u kojoj kaže da niko nije pristao da potpiše ugovor sa ministarstvom odbrane i da je njegova plaćenička grupa morala da prestane da postoji 1. jula.
 
Prigožin, protiv kojeg su vlasti u Moskvi pokrenule istragu zbog oružane pobune, 24. maja je zaustavio marš svojih formacija od Rostova na Donu ka Moskvi nakon što je dobio uveravanja da će istraga biti obustavljena, a da će njemu biti omogućeno da ode u Belorusiju.
Otada se o Prigožinu ništa ne zna, a vlasti Belorusije su saopštile da ne mogu da potvrde da je on došao u tu zemlju. U međuvremenu, izvori iz ruskog državnog tužilaštva su rekli da istraga protiv Prigožina nije obustavljena.
 
Podsetimo, nekada blizak Putinov saveznik čija je grupa Vagner predvodila veći deo borbi u Ukrajini, pokrenuo je svoju pobunu u petak, nakon što je rekao da je ruska vojska ubila neke od njegovih ljudi u vazdušnom napadu.
 
Štab "Vagnera" tvrdi da radi normalno dva dana posle prekinute pobune 
 
Štab paravojne grupe "Vagner" u Rusiji, lociran u Sankt Peterburgu, saopštio je danas da funkcioniše "normalno" dva dana posle prekinute pobune njenog vođe Jevgenija Prigožina.
 
"Uprkos nedavnim događajima, Centar nastavlja da funkcioniše normalno, u skladu s propisima Rusije", naveo je "Vagner".
 
Neizvesna je sudbina te paravojne grupe - rasformiranje, integracija u vojsku ili status kvo. Izvori iz "Vagnera" su danas rekli da ta grupa nastavlja da regrutuje ljude u nekoliko regiona.
 
"Regrutovanje se nastavlja", rekao je neimenovani pripadnik Vagnera u Sibiru za agenciju TASS.
 
Još uvek se ne znaju detalji dogovora postignutog u subotu uveče između Prigožina i ruskih vlasti o okončavanju pobune koja je kriza bez presedana. Kremlj je saopštio da nijedan Vagnerov borac koji je pratio Prigožina u pobuni neće biti krivično gonjen, ali niko ne zna šta će se dogoditi s tom organizacijom.
 
Prigožin bi, po dogovoru, trebalo da ode u Belorusiju, ali to nije potvrdio. Zvaničnik ruskog parlamenta Pavel Krašenjinkov rekao je danas da oni koji su osuđeni neće više moći da se pridruže nekoj privatnoj vojnoj organizaciji kao što je "Vagner".
 
Međutim, Vagner je u ruskim zatvorima regrutovao svoje borce za front u Ukrajini, i to uz odobrenje ruske države. Poslednjih nekoliko meseci Kremlj najavljuje da će to zabraniti.
 
Ranije su paravojne grupe "mogle da regrutuju osuđenike i da sa njima sklapaju ugovore. Sada je drugačija procedura po kojoj se ugovori sklapaju samo sa Ministarstvom odbrane", rekao je Krašenjinkov.
 
Podsetimo, ruski ministar Sergej Lavrov rekao je da će Vagner nastaviti da deluje u Maliju i Centralnoafričkoj Republici i dodao da subotnja pobuna te grupe u Rusiji neće uticati na ruske odnose sa saveznicima.
  • 696

    27.06.2023 07:22
    Za sada
    Prigožin se oglasio. Živ je i zdrav.
  • iNFO

    26.06.2023 22:10
    oni odlaskom kod lukasenka stigose na 100km od kijeva a da ne spominjemo nuk.arsenal koji je lukasenko dobio i da je pocetkom spec.operacije denacifikacije beloruska teritorija bila otvorena za ulaz u naci-ukrajinu
  • Darko

    26.06.2023 21:34
    Mafija - regrutuju kriminalce da vode njihov kriminalni rat, kada se kriminalci okrenu protiv njih, kreću pretnje i obračuni... necivilizovane države poput Rusije, Belorusije i Srbije vode psihopate, jer im dajemo tu mogućnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet