Kralj Holandije se izvinio zbog uloge njegove zemlje u vezi sa ropstvom

Holandski kralj Vilem-Aleksander izvinio se u ime Holandije zbog njene uloge vezane za ropstvo tokom istorije i posledice koje ono i danas ima.
Kralj Holandije se izvinio zbog uloge njegove zemlje u vezi sa ropstvom
Foto: Pixabay
Holandski kralj je govorio u Amsterdamu na 160. godišnjicu zakona o ukidanju ropstva u Holandiji, uključujući njene bivše kolonije na Karibima, preneo je Rojters.
Kraljev govor usledio je posle izvinjenja premijera Marka Rutea krajem prošle godine zbog holandske uloge u trgovini robljem i ropstvu, preneo je AP.
Ropstvo je ukinuto u Surinamu i holandskim kolonijama na Karibima 1. jula 1863. godine, ali je većina prinudnih radnika bila primorana da nastavi rad na plantažama još 10 godina.
 
Istraživanje objavljeno prošlog meseca pokazalo je da su kraljevi preci od ropstva zaradili današnji ekvivalent od 545 miliona evra, uključujući i profit od akcija koje su im zapravo date kao pokloni.
 
Kada se Rute u decembru izvinio za istorijsku ulogu Holandije u ropstvu i trgovini robljem, to izvinjenje je uključivalo i kraljevsku porodicu, ali nije ponudio kompenzaciju potomcima robova.
 
Umesto toga, vlada je fomirala fond od 200 miliona evra za inicijative koje se bave nasleđem ropstva u Holandiji i njenim bivšim kolonijama i za unapređenje obrazovanja o tom pitanju.
 
To nekima u Holandiji nije bilo dovoljno.
 
Dve grupe, "Crni manifest" i "Crni arhiv", organizovale su protestnu šetnju pre kraljevog govora noseći transparent na kome je pisalo "Nema isceljenja bez reparacija".
  • Lopovi vode drzave

    03.07.2023 02:01
    Danas zakonski otimaju
    Ljudi nisu glupi u francuskoj,nama loji smo napunili 40 g rad.staza uveli zakon da nam se otima od penzije 27 posto jer ozakonili pljacku,a ja penzionisao se sa 58 g .bio privatnik onda bagra zuta ugasili nas fond sa 300 miliona eu tako kadvsu sve opljackali meni penzija 80 hiljada trebala je biti ,fobijam 27 hiljada sta je ovo Ovvo je kazna a ne penzija djabe sam licnim parama uplacivao godinama,kad je gomila kupila penzije 1992-3-4 za 3000 maraka sada imaju penzije preko 40 hiljada,opljackali drzavu a moj komsija koji radio u fondu od ti para sagradio zgradu od 5 spratova ,stitili ga iz lige .Ajd kako mi danas to da ispravimo kad je kod Milosevica bilo 400 HILJADA invalidskih penzionera,znaci svima dekretom oteti sve sto su oteli,pa ovo je gore od ovih kraljeva koji su morali da prisile ove u kolonijama da rade.
  • r

    02.07.2023 21:24
    r
    Uživaju komfor na tuđem znoju i tuđoj muci, ubi me pa mi se izvini, da nisu bili kolonizatori šta bi imali sada??!!!???Ne samo Holandija i njoj slične!!!!
  • Vule

    02.07.2023 21:09
    Kolonijalizam ne spominje? A gori je od robovlasnistva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet