Politiko: Skup lidera EU u Granadi završen poluuspešno, blokiran deo deklaracije o migracijama

Okupljanje lidera EU u Granadi završeno je poluuspešno, jer su Poljska i Mađarska blokirale deo deklaracije koji se odnosi na migracije, iako su diplomate na njoj radile nedeljama, piše Politiko.
Zbog toga je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio posebnu izjavu o migracijama, koja nije deo zvanične završne deklaracije, u kojoj je naveo da su migracije "evropski izazov koji traži evropski odgovor" i da će EU "slediti sveobuhvatan pristup migracijama".
Sukob oko migracija u poslednjem trenutku usledio je dan nakon burnog samita Evropske političke zajednice, kada lideri nisu uspeli da ostvare nikakav napredak u rešavanju regionalnih kriza na Južnom Kavkazu i Zapadnom Balkanu.
Na kraju samita EU, poljski premijer Mateuš Moravjecki preuzeo je odgovornost za neuspeh u usaglašavanju stavova o migracijama.
 
"Izneo sam veoma snažno naš stav na plenarnoj sednici i odlučio da stavim veto na deo deklaracije koji se odnosi na migracije", rekao je Moravjecki.
 
Mađarski premijer Viktor Orban bio je posebno zapaljiv, rekavši da su ostale članice EU primorale Poljsku i Mađarsku da ranije ove nedelje potpišu plan EU za reformu migracija, ali da neće podržati bilo kakav kompromisni stav u Granadi.
 
"Posle toga, nema šanse da bude bilo kakvog kompromisa i dogovora o migracijama, jer smo, pravno rečeno, silovani. A kada ste silovani i primorani da prihvatite nešto što vam se ne sviđa, nemoguće je da podržite bilo kakav kompromis i dogovor", rekao je Orban.
 
Traženje načina da se smanji broj izbeglica i migranata koji ilegalno stižu u Evropu bilo je visoko na dnevnom redu u Granadi. Migracije ostaju ključna briga za blok, posebno uoči evropskih izbora sledeće godine i usred sve većeg populizma koji često podstiče antiimigrantsku retoriku.
 
Za razliku od spora o migracijama, 27 lidera postiglo je dogovor o ostatku deklaracije, koji uključuje i pasus o proširenju EU, dan nakon što su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i nekoliko drugih lidera zemalja kandidata za članstvo u EU učestvovali na samitu Evropske političke Zajednica.
 
U deklaraciji se navodi da je "proširenje geostrateško ulaganje u mir, bezbednost i prosperitet“, ali se ne pominju konkretne zemlje. Prihvaćen je i ključni zahtev Francuza i Nemaca, pa je u tekst ušla i odredba da su reforme EU neophodne za prijem novih članova.
 
Nemački kancelar Olaf Šolc zalagao se i za izmenu načina na koji EU donosi odluke i insistirao je da je "potrebno da se važne odluke usvajaju samo sa kvalifikovanom većinom“, a ne jednoglasnošću svih lidera EU, što često dovodi do toga da jedna ili nekoliko zemalja blokiraju ostale.
 
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je po završetku samita da se "gradi konsenzus o geopolitičkoj transformaciji Evrope".
 
"Moramo da krenemo brže, ali nije doneta nikakva odluka, jer su jedni protiv, a drugi za veoma konvencionalni proces pristupanja", rekao je Makron.
 
Na završnoj konferenciji za novinare, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen založila se za proširenje, rekavši da bi to bilo korisno za zemlju koja je pristupila EU, ali i za EU u velikoj meri.
  • Taxista iz Brisela

    07.10.2023 14:25
    @seljak
    Da EU funkcioniše kao kolonija nikad ne bi primili Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Grčku, Poljsku i ostalu boraniju u EU i davali im pare za razvoj već bi im krali stanovništvo, zidali fabrike i ucenjivali ih. Ništa od toga Brisel ne radi a svi koji rade protiv Brisela su upravo oni koji su povukli silne milijarde kao Irska koja je mislila da može da izvrda EU sa sendvič porezima, Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka ucenjuju Brisel na svakom koraku guraju prst u oko. Te države pare koje su dobili nikad ne bino napravile ni videle da nisu u EU i ono još bitnije nikad ne bi bile države kakve jesu da nisu prihvatili principe državnosti od EU.
  • seljak

    07.10.2023 11:34
    Evropsku ekonomsku uniju određuju principi usvojeni u osnivačkim dokumentima unije( to je na papiru tako , ali ...).
    ALI EU parlamentarce izabrane 2019-te godine na 5 godina,
    UOPŠTE NE INTERESUJU principi EU osnivačkih dokumenata,
    oni rade ono što im treba za karijeru , i veoma dobro znaju da su nesmenjljivi ( niko im ništa nemože).
    Zemlje članice EU NISU se ODREKLE SUVERENITETA u korist "nad države Brisela" ( i birokrate Brisela
    i nogama i rukama kopaju da se države odreknu suvereniteta )
    /
    EU se pretvorio u bolestan nadnacionalni projekat , kojim upravljaju kolonijalne sile na kolonijalan način ( Nemačka, Francuska , Holandija, Austrija ... ) i američki "Deep state" koji vlada svetom i pozadinom Evrope
  • Nacija damping cena

    07.10.2023 10:43
    Poljaci protiv migracija! Kraj vica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.