Nakon buke u javnosti: Egipat odustao od "sređivanja" fasade piramide

Egipat je poništio kontroverzni plan postavljanja granitne obloge na piramidu Menkaure, najmanju od tri velike piramide u Gizi, rekao je odbor koji je formirao ministar turizma.
Mostafa Vaziri, glavni sekretar Vrhovnog veća za antikvitete, najavio je plan prošlog meseca, izjavivši da će to biti projekat veka.
 
Međutim, vest da bi se drevni spomenik mogao promeniti brzo je izazvala međunarodnu buku, što je nateralo egipatsko telo za antikvitete da razmotri projekat. 
Piramide su jedine od sedam čuda starog sveta koje su još sačuvane.
 
Jedina među piramidama, Menkaure, dizajnirana je da bude obložena granitom, a ne mermerom. Postavljeno je samo 16 do 18 slojeva granita pre nego što je gradnja zaustavljena zbog Menkaureove smrti oko 2503. pre nove ere.
Krađe, vremenski uslovi i urušavanje uzrokovali su nestanak mnogih slojeva, ostavljajući samo sedam u moderno doba, iako su brojni pali granitni blokovi ostali razbacani oko baze piramide.
 
Vaziri je rekao da će se projekat zamene granita nastaviti tek nakon godinu dana skeniranja i dokumentacije.
 
"Odbor za reviziju piramide Menkaure jednoglasno se usprotivio ponovnoj ugradnji granitnih blokova, razbacanih oko baze piramide od pre nekoliko hiljada godina", rekao je odbor.
Zahi Havas, bivši ministar antikviteta koji je bio na čelu odbora, rekao je da bi bilo nemoguće utvrditi gde se koji blok izvorno nalazio. Njihova zamena takođe bi zahtevala cement, koji bi uništio piramidu.
 
"Ono što želim da kažem je da se ne brinete, piramide u Gizi su sigurne i ništa im se neće dogoditi. Ljudi me zovu, pišu pisma, imejlove. Zabrinuti su. Nemojte se brinuti, piramide su sigurne i niko ne može dirati piramidu Menkaure", rekao je Havas za Rojters.
  • Drda

    18.02.2024 18:04
    @Rizbo
    Neka se potrude! Nije bilo pustinje kada se gradile Piramide bar ovakve kave poznajemo. Jos uz danasnje tehnike gradnje...sumu da posade i jezero da izgrade! Onda mogu fasade u granitu staklu...u fulu majstore!
  • Rizbo

    18.02.2024 12:25
    kakav park i zelenilo botino nalaze se u pustinji
  • Haha

    18.02.2024 11:43
    I onda kažete da se svi artefakti kulture vrate u Egipat i ostale zemlje. Pa oni ne bi ni 10% svega toga sačuvali. Piramide su ruinirali. Kada odete tamo, ne možete proći od smeća i prljavštine oko i u piramidama. Jednostavno ne znaju da čuvaju te zemlje 3.sveta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Kuba postaje partnerska država BRIKS-a

Kuba se pridružuje bloku BRIKS-a kao partnerska država, u nadi da će izgraditi pravedniji i demokratskiji svetski poredak, izjavio je danas predsednik te karipske zemlje Migel Dijaz-Kanel.