Stav Evropske unije je: Genocid u Srebrenici ne može se dovoditi u pitanje

Stav Evropske unije je da se "ne može dovoditi u pitanje da li je u Srebrenici počinjen genocid i ne može biti bilo kakvog poricanja ili relativizacije genocida".
Stav Evropske unije je: Genocid u Srebrenici ne može se dovoditi u pitanje
Foto: Beta/AP
To je danas u Briselu izjavio portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.
 
Odgovarajući na pitanja novinara, Stano je napomenuo da "Evropska unija nije članica s pravom glasanja u UN i nije ta koja to treba da komentariše".
"Ali kad je reč o genocidu u Srebrenici, stav Evropske unije i njenih ustanova je veoma jasan i stavljan je do znanja svaki put na dan tog užasnog događaja u evropskoj istoriji", naveo je on.
Portparol u EK je dodao da to "da li je u Srebrenici počinjen genocid ili ne, nije stvar mišljenja, jer su odluke Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i drugih tela, Međunarodnog suda pravde, jasno predočile 2007. godine da je u Srebrenici počinjen genocid".
 
"Otud svi to moraju prihvatiti i uvažiti, a nema mesta u Evropi za one koji bi to doveli u pitanje", zaključio je Stano.
  • Đoka

    15.05.2024 10:55
    Ništa bitno
    Ovou UN je najobičnija rasprava u GS . Karakter ove rezolucije je savetodavan i ne proizvodi nikakva pravna dejstva.
  • .

    14.05.2024 18:56
    Ubijeno je 8.000 muškaraca i dečaka (budućih, nesuđenih muškaraca).
    Da bi neki narod opstao i postojao, potrebne su mu majke (žene) i očevi (muškarci).
    Bez muškaraca, nijedan narod nema nikakvu budućnost.
    Istrebljivanje kompletnog muškog roda na nekoj teritoriji = genocid.

    Ne znam jesu li gori ovi što poriču, ovi što opravdavaju (tipa i Englezi su to radili) ili ovi što u sebi ili naglas misle "šteta što 'samo' 8.000", a ovo poslednje mnogi misle...
  • Moj stav

    14.05.2024 15:55
    Genocid je reć koju se mora upotrebiti sa dužnom pažnjom...po ovoj osnovi...nema zemlje u Evropi,o USA da ne govorim,Britanija posrbno,koja ne potpada po ovoj definiciji...sa srećom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet