Vlada Republike Srpske povukla zakon o NVO i "stranim agentima"

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović saopštio je da je sa dnevnog reda sednice Skupštine RS povučen Predlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.
Vlada Republike Srpske povukla zakon o NVO i "stranim agentima"
Foto: 021.rs
U javnosti je poznatiji kao "zakon o stranim agentima".
 
Zakonom se predviđala posebna prismotra i mogućnost zabrane rada nevladinih organizacija koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, potrebu za dodatnom registracijom i slanjem finansijskih izveštaja, prenosi Radio slobodna Evropa.
Njime su kao "agenti stranog uticaja" definisane neprofitne organizacije koje pomažu strani subjekti, a koje se bave političkim delovanjem ili političkim aktivnostima, uticajem na javno mnjenje, kao i one koje "narušavaju integritet i Ustav Republike Srpske".
Zakon o "stranim agentima" povučen je na zahtev Vlade RS, a odluku o tome je saopštio Bukejlović, ne dajući detaljnije informacije o razlozima za to.
 
Zakon je uvršten na dnevni red na početku zasedanja skupštine 22. maja i pored pisanog poziva 46 nevladinih organizacija poslanicima da ne glasaju za zakon zbog kojeg će na udaru biti svi "koji se bore za ljudska prava i protiv korupcije".
  • Mijo

    29.05.2024 11:21
    Kukavičluk
    Gruzija je usvojila zakon jer je beskompromisna i ne političari. A sila je za vratom da je satre u prah i pepeo, ali...kakvo usklađivanje sa evropskim standardom? U ovoj oblasti u evropskom zakonodavstvu nema bilo kakvog standarda...tačka. Nije nama stalo do reda, jer je bitna stolica i vlast!!! Zato smo tu gde smo.
  • Kazak

    29.05.2024 11:16
    ...zbog kojeg će na udaru biti svi "koji se bore za ljudska prava i protiv korupcije".

    Čudna ta borba protiv korupcije, kada se zalažeš za netransparentnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.