Izraelska vojska u centru Rafe, očevici pominju racije u izbegličkom kampu

Izraelska vojska je danas potvrdila da njene snage dejstvuju u centralnim delovima Rafe i da šire ofanzivu u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.
Izrael je pokrenuo kopneni npad na Rafu 6. maja i podstakao raseljavanje oko milion ljudi odatle, zbog čega su otežane humanitarne operacije UN u tom području.
 
Predsednik SAD Džozef Bajden je međutim rekao da Izrael nije prešao crvene linije i da nije pokrenuta puna invazija protiv koje je upozoravao.
Današnje izraelsko vojno saopštenje nagoveštava da vojne snage dejstvuju u većem delu grada.
 
U prvim nedeljama izraelski napad je bio usredsređen na istočne kvartove Rafe i područja blizu granice s Egiptom.
 
Izraelski vojnici su preuzeli kontrolu nad graničnim prelazom Rafa u Egipat prvog dana ofanzive.
Od tada su preuzeli kontrolu i nad Koridorom Filadelfija, putem duž granice Gaze i Egipta, na palestinskoj strani.
 
Početkom ove nedelje izraelski vojnici su takođe ušli u zapadni kvart Rafe Tel al-Sultan, a očevici su rekli da su tamo vođene žestoke borbe sa hamasovcima.
 
U današnjem saopštenju piše da su vojnici u centralnoj Rafi pronašli lansere za rakete i tunele, te uništile skladište oružja.
 
Nije precizirano gde u centralnoj Rafi se izvode operacije, ali u ranijim saopštenjima i izjavama očevidaca se pominju racije u izbegličkom logoru Šabura i drugim mestima kraj centra grada.
 
Izrael tvrdi da je ofanziva u Rafi ključna za iskorenjivanje boraca Hamasa u izraelskoj vojnoj kampanji čiji je cilj uništenje te organizacije započetoj posle napada palestinskih ekstremista 7.oktobra na jug Izraela.
Palestinci koji su pobegli iz Rafe sklonili su se kraj južnog i centralnog dela Gaze, i većina ih živi u šatorima.
 
Portparolka Norveškog saveta za izbeglice humanitarne grupe koja deluje u tom području Šaina Lou je rekla da se većina sklonila zapadno od grada kraj obale u području koje je bilo meta smrtonosnih izraelskih udara i granatiranja prošle nedelje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.