UN: Prava dece u ratu krše i Izrael i Hamas

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija će sledeće nedelje reći Savetu bezbednosti da i Izrael i Hamas krše prava dece i ostavljaju ih izloženu opasnosti u ratu u Pojasu Gaze.
UN: Prava dece u ratu krše i Izrael i Hamas
Foto: Beta/AP
Generalni sekretar jednom godišnje pravi listu država i srugih snaga koje ugrožavaju decu. Na toj listi su bile vojske od "Vojske nezavisnosti Kačina" u Mjanmaru do Rusije tokom njenog rata sa Ukrajinom. Sada je Izrael na putu da im se pridruži.
 
Gutereš šalje taj spisak Savetu bezbednosti da odluči da li da preduzme akciju u vezi s tim. Sjedinjene Američke Države su jedna od pet stalnih članica Saveta koje imaju pravo veta i nisu bile voljne da deluju protiv Izraela, svog dugogodišnjeg saveznika.
Stalna članica Saveta bezbednosti je i Rusija i kada su Ujedinjene nacije prošle godine stavile ruske snage na "crnu listu" zbog ubijanja dečaka i devojčica i napada na škole i bolnice u Ukrajini, ali Savet nije preduzeo ništa.
 
Uključivanje Izraela ovog meseca na taj spisak će verovatno samo više skrenuti pažnju na vođenje rata u Gazi i povećati ionako visoke tenzije u odnosima s Izraelom.
U predgovoru prošlogodišnjeg izveštaja UN piše da su tu navedene strane koje "ubijaju i sakate decu, siluju i vrše druge oblike seksualnog nasilja nad decom, napadaju škole, bolnice i zaštićena lica".
 
Šef Guterešove kancelarije je 7. maja pozvao izraelskog ambasadora u UN Gilada Erdana da ga obavesti da će Izrael biti u izveštaju kada bude poslat Savetu naredne nedelje – rekao je novinarima portparol UN Stefan Dižarik.
 
Na listi će biti i pokret Hamas i palestinski Islamski džihad.
 
Izrael je reagovao gnevom, poslavši medijima snimak Erdana kako grdi šefa Guteresove kancelarije s kojim je tada navodno razgovarao telefonom i to objavio na platformi X.
 
"Hamas će nastaviti još više da koristi škole i bolnice (da bi se sklanjao od izraelske vojske), jer će ova sramna odluka generalnog sekretara samo dati nadu Hamasu da preživi i produži rat i patnju", napisao je Erdan u saopštenju i dodao "Sram da ga bude", misleći na Gutereša.
 
Palestinski ambasador u UN je rekao "da dodavanje Izraela na 'listu srama' neće vratiti desetine hiljada naše dece koju je Izrael ubijao decenijama".
 
"Ali to je važan korak u pravom smeru", napisao je Rijad Mansur u izjavi.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da su se "UN stavile na crnu listu istorije" pošto je najava spiska pojačala dugogodišnju svađu Izraela i UN, a čak je i rutinski mehanizam odnosa Izraela sa svetskim telom sada prepun tenzija.
 
Agencije Ujedinjenih nacija upozorile nedavno da bi više od milion Palestinaca u Gazi moglo doživeti najveću glad do sredine sledećeg meseca ako se neprijateljstva nastave.
 
Svetski program za hranu i Organizacija za hranu i poljoprivredu naveli su u zajedničkom izveštaju da se glad pogoršava zbog velikih ograničenja humanitarnog pristupa i kolapsa lokalnog sistema ishrane u Gazi u osmomesečnom ratu Izraela protiv Hamasa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.