Ministarka pravde u Njujorku: Predmet Radete i Jojića da bude ustupljen Beogradu

Ministarka pravde Maja Popović prisustvovala je sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.
Ona je pri izlaganju insistirala da Mehanizam za međunarodne krivične tribunale, Srbiji ustupi i slučaj zvaničnika Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete, optužene za nepoštovanje Haškog tribunala.
 
Ona je, na sednici SB UN, na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj o radu Mehanizma napomenula da postupanje Srbije u vezi sa ovim predmetom ne predstavlja kršenje njenih međunarodnih obaveza, već nastojanje da se postupa u skladu sa Rezolucijom SB 1966, saopštio je njen kabinet.
Predsednica sudskog Mehanizma u Hagu Grasijela Gati Santana je ponovo Savetu bezbednosti UN u Njujorku prijavila Srbiju zbog odbijanja da uhapsi i tom sudu izruči Jojića i Radetu.
 
Podnoseći redovan izveštaj o radu haškog suda, Santana je naglasila da Srbija i dalje "odbija" da ispuni sudski nalog da uhapsi i u Hag prebaci Jojića i Radetu.
To, kako je ocenila Santana, predstavlja uporno ometanje suda da ispuni svoj mandat i sudi optuženima.
 
Popović je, kako piše u saopštenju, naglasila je da je odluka Mehanizma kojom je preinačena odluka o ustupanju ovog predmeta Srbiji zasnovana na neutemeljenim stavovima, što je, kako je ukazala poznato i SB i Mehanizmu.
 
Izrazila je bojazan da će insistiranje Mehanizma da se postupci za nepoštovanje suda vode u Hagu, dovesti do novih političkih napetosti, dodaje se.
 
"Mehanizam je osnovan sa ciljem procesuiranja najtežih oblika povrede međunarodnog humanitarnog prava izvršenih na teritoriji bivše Jugoslavije, a ne da vodi postupke za nepoštovanje suda", rekla je ona.
 
U saopštenju piše i d je pozdravila odluku Mehanizma da ustupi Srbiji "slučaj (lidera SRS) Vojislava Šešelja i još četiri optužena" uz uveravanja da će sudski postupak biti vođen u skladu sa propisima Srbije, uz garancije pravičnog suđenja.
 
Komentarisala je i izjavu zvaničnika Mehanizma da "Mehanizam ostaje posvećen borbi protiv razjedinjujućih pojava negiranja genocida, istorijskog revizionizma i glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca".
 
Tim povodom je "konstatovala da rezultat glasanja Generalne skupštine UN povodom rezolucije o Srebrenici jasno ukazuje na potpunu razjedinjenost međunarodne zajednice po ovom pitanju".
 
"U tom smislu, Mehanizam nije ostvario svoju projektovanu ulogu i doprineo je daljoj destabilizaciji odnosa na području bivše Jugoslavije i okolnostima koje SB kvalifikuje kao 'pretnju međunarodnom miru i bezbednosti'", dodala je.
 
U saopštenju piše da je naglasila da su Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Mehanizam "pasivnim odnosom i negiranjem srpskih žrtava, doveli do poricanja zločina nad srpskim civilnim stanovništvom".
 
Kako je navela, time je podstaknuta i politička istorijskog revizionizma i glorifikacija ratnih zločinaca u Hrvatskoj, Bosni i Hervegovini i na Kosovu.
 
"Oslobađajućim presudama Tribunala i Mehanizma za Anta Gotovinu, Nasera Orića i Ramuša Haradinaja ignorisani su zločini za koje postoje forenzički i drugi dokazi u posedu tužilaštva", navela je Popović.
 
Kako je navela, za razliku od toga, Srbija je okončala veliki broj postupaka, izrekla stroge kazne svojim građanima i sunarodnicima za zločine izvršene na području bivše Jugoslavije.
 
"Zbog toga se Srbiji ne može pripisati politika negiranja zločina ili glorifikacije zločinaca", kazala je ona, piše u saopštenju.
 
Popović je istakla da je isključivi razlog pooštravanja kriterijuma za  prevremeno puštanje na slobodu osuđenih  namera Mehanizma da produži svoj mandat.
 
Ukazala je i na "veoma loš tretman" osuđenih državljana Srbije koji izdržavaju kazne zatvora koje su izrečene presudama Tribunala ili Mehanizma, "posebno osvrćući se na slučaj (i za genocid osuđenog vojnog komandata Srba u BiH) Ratka Mladića".
Ona je naglasila da će Srbija i dalje insistirati da svi njeni državljani osuđeni pred Tribunalom i Mehanizmom izdržavaju kazne zatvora u svojoj zemlji.  
 
U saopštenju je navedeno i da je kazala da je "nedopustivo dugogodišnje neodlučivanje ili negativno odlučivanje" o molbama osuđenih državljana Srbije na uslovni otpust.
 
"Nepostupanje po predmetnim molbama ili njihovo odbijanje, za osuđene predstavlja izricanje smrtne kazne, imajući u vidu njihove godine života i zdravstveno stanje", kazala je.
 
Santana je potvrdila i da je Mehanizam ustupio srpskom pravosuđu odvojeni postupak protiv lidera Šešelja i njegovih saradnika, takođe optuženih za nepoštovanje suda.
 
Predsednica sudskog Mehanizma u Hagu je Srbiju više puta, proteklih godina, prijavila Savetu bezbednosti UN zbog neizručenja Jojića i Radete.
 
To je ranije tri puta učinio i Santanin prethodnik predsednik Karmel Ađijus.
  • Cocco

    12.06.2024 00:32
    A di se zadenuše one dve nacrtane kokoške što ste čuvali?
  • JKP minusar

    12.06.2024 00:22
    Jest, pa nanogica ili nikom niŝta.
  • Musaši

    11.06.2024 23:18
    Odkud se Aleksandar Vučić spominje u optužnici protiv Jojića i Radete?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.